STOCKHOLM 20161003 Riksbanken visar upp de nya mynten och sedlarna under en presstr‰ff p Riksbanken i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

Foto: Anders Wiklund/TT

Välfärdsutredningen är ”infernalisk”. Det hade varit ”hederligare” att föreslå totalförbud för privata välfärdsföretag, skriver en rad namnkunniga direktörer i ett debattinlägg i Dagens Industri.

LÄS OCKSÅ Allt mer av välfärden sköts i privat regi

De menar att Ilmar Repalus utredning och förslag till begränsningar av vinst för privata välfärdsbolag går mycket längre än vad som framkommit i debatten.

Enligt debattörerna Rune Andersson, Leif Östling, Dan Olofsson, Olof Stenhammar, Meg Tivéus och Tomas Nicolin betyder välfärdsutredningen förslag om vinsttak på sju procent av rörelsekapitalet plus statslåneräntan i praktiken ett totalt vinststopp.

LÄS OCKSÅ ”Det enda de tänker på är pengar” – anställda i privat välfärd

Detta på grund av att de flesta företag det handlar om har ett lågt eller till och med negativt rörelsekapital.

– Till exempel har nästan alla friskolor ett negativt rörelsekapital beroende på att skolpengen oftast betalas i förskott och för att skolorna inte äger sina fastigheter, skriver de i sin artikel.

– Sju procent gånger noll är noll, det vill säga ett vinstförbud, fortsätter de.

De betraktar välfärdsutredningen som ”infernalisk”. Ett genomförande av förslaget skulle leda till en avveckling av de flesta friskolorna i landet, menar de, och tycker att det varit hederligare med ett förslag om ett totalt förbud för privata välfärdsföretag.

I stället för att begränsa möjligheterna att driva välfärdsföretag, vill debattörerna diskutera valfrihet och hur samhället ska klara välfärden om många vårdcentraler och skolor tvingas lägga ner.

LÄS OCKSÅ Vinsttaket kan ge miljarder

– Ingen kommer att starta en skola, driva vårdcentral, erbjuda hemtjänst eller personlig assistans om utredningens förslag röstas igenom av riksdagen, skriver de.

LÄS OCKSÅ Vinster i välfärden – det du behöver veta