Ett vinsttak på 7 procent för privata välfärdsbolag kan bli verklighet – om riksdagspartierna kommer överens. Vad tycker anställda på privata företag inom skola, vård- och omsorg om det? Arbetet ringde runt. 

LÄS OCKSÅ LO-basen: Alliansen måste förhandla

.Skärmavbild 2016-11-08 kl. 15.17.09

Nathalie Välikoski, vårdbiträde inom privat hemtjänst
– Det är bra att förslaget är bättre än vad det är nu, men jag tycker att det inte ska vara någon vinning alls i välfärden. Det är också bra att de vill reglera mer hur verksamheter bedrivs. Det dras in på personal hos oss och det har blivit mer stressigt den senaste tiden. Jag har valt att engagera mig fackligt och bli arbetsplatsombud och skyddsombud och försöka påverka den vägen. Brukarna blir lidande också när vi stressar, man kanske inte hinner med att de ska ut på en promenad eller något annat.

LÄS OCKSÅ Ledare: Bryt inte ut skolan – vinstuttag i vården är lika förödande – Martin Klepke

Sandra Bergström, undersköterska på ett privat vårdbolag.
– Jag jobbar på ett börsnoterat företag och sedan det börsnoterades har det dragit ned ännu mer på de boende. Det är de boende som blir lidande när företaget ska tjäna pengar. Det är det enda de tänker på, pengar, pengar, pengar. Det är bra att det kommer en begränsning men jag tycker att det inte borde vara vinst alls. Jag har jobbat privat i fem år och har nu också budgetansvar. Det har blivit sämre med åren, särskilt arbetsvillkoren. Nu har jag sagt upp mig och ska börja på ett privat, men icke-vinstdrivande företag.

LÄS OCKSÅ Lärarförbundet ”Vinsttak löser inte problemen”

Anonym kvinna, jobbar inom privat äldreomsorg.
– Det är bekymmersamt att man ändå vill ha ett vinsttak på 7 procent. Det är en hög siffra. För många privata företag handlar det enbart om att spara pengar i dag och man skär i arbetsmiljön. Hur blir det när det blir 7 procent, när vissa i dag har 4 eller 5 procents vinst? Privata företag vill bara växa och bli större, man satsar inte på personal. Vi får inte se röken av någon avkastning eller vinst. Dessutom tjänar vi i snitt 2 500 – 3 000 kronor mindre än anställda inom kommunen. I kommunen jag bor i erbjuds dessutom alla heltidstjänster. Ingen där jag jobbar får heltid. Privatanställda har betydligt sämre arbetsvillkor.

.Skärmavbild 2016-11-08 kl. 14.51.37

Siri Reinhag, personlig assistent inom privata sektorn
– Välfärden är ett gemensamt intresse och det är absurt att man ska kunna plocka ut vinster från det. När vi skulle förhandla vårt kollektivavtal senast ville de bara ge oss 0,8 procent i löneökningar. Till slut fick vi 2,2 procent. Det är ett uttryck för vad de prioriterar. Om de inte ens vill höja våra löner i takt med resten av arbetsmarknaden är det ännu mer sjukt att de får ta ut vinst.

LÄS OCKSÅ Vinsttaket kan ge miljarder

Anonym man, arbetar på privat förskola.
– Det är urbota korkat med vinster i välfärden. Vi i Sverige har byggt upp ett system som bygger på människan i fokus och inte ett vinstintresse. Att privata skolaktörer kan ta ut så mycket vinst som de gör tycker jag inte är okej. Ett vinsttak på 7 procent är ett steg på vägen men jag vill helst se ett totalt förbud. Vi har stora barngrupper och en av pedagogerna är frånvarande vilket betyder att vi måste ta in vikarier. Men vikariebudgeten tar alltid slut efter sommaren och det slutar alltid med att vi måste jobba 150 procent istället. Vi måste också alltid argumentera för att få köpa in material. Mycket känns fallfärdigt som vi skulle vilja ersätta, men det får vi inte.

.Skärmavbild 2016-11-08 kl. 14.53.23

Nathalie Björfeldt, personlig assistent på ett brukarkooperativ i Karlstad

– Det är bra att begränsa vinsterna för då blir inte fokus på att plocka ut så mycket pengar som möjligt. Då är fokus i stället på att pengarna återinvesteras. På min arbetsplats, där jag jobbat ett år, märks det att både brukarna och personalen blir uppskattade. Vi får till exempel gå alla kurser vi behöver och vill. De tänker inte på att de ska spara pengar. Fokus är att vi ska ha trygga anställningar och bra löner.

LÄS OCKSÅ Ledare: Förslaget om vinsttak kan ge 12 000 jobb – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ ”7 procent är för högt”- Kommunals Tobias Baudin

LÄS OCKSÅ Vinster i välfärden – det du behöver veta

LÄS OCKSÅ Reepalu bekräftar sju procents vinsttak

LÄS OCKSÅ Vänsterpartiet vinstvarnar regeringen

LÄS OCKSÅ Ledare: Att vinstuttag ur välfärden är stöld är fakta

LÄS OCKSÅ Företagare för vinstbegränsning

LÄS OCKSÅ Debatt: Löfven, stöder för vinststopp i välfärden stort – IF Metallare och socialdemokrater

LÄS OCKSÅ ”Orimligt högt vinsttak” – Kommunals ordförande Tobias Baudin

LÄS OCKSÅ Facklig kritik mot vinster i välfärden