STOCKHOLM 20141217 En lÂgstadieelev i Ârskurs 2 i Sofia skola skriver p ett papper med en penna Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

Trots vinstdebatten fortsätter privata företag att ta över alltmer av välfärden. Inom loppet av tio år har bolagen fördubblat sin ”marknadsandel” på skolområdet.

LÄS OCKSÅ ”De tänker bara på pengar” – anställda om vinsttak i välfärden

Förra året skickade privata företag en samlad nota på nära 31 miljarder kronor till Sveriges kommuner för skol- och utbildningsverksamhet. Det motsvarar var åttonde krona ur kommunernas skolbudgetar. De privata företagens andel har stadigt ökat sedan år 2007.

Uppgifterna kommer från bearbetningar av ny statistik från Sveriges Kommuner och Landsting.

Dessa visar också att vinstdrivande företag även tar över mer av vården och omsorgen. Kommuner, landsting och regioner köpte förra året vård och omsorg för 63,5 miljarder kronor av privata företag. Det motsvarar 15 procent av den sammanlagda vård- och omsorgsbudgeten. Företagen övertog ”marknadsandelar” som snabbast mellan 2008 och 2011, men även under senare år har deras andel stadigt ökat. Om den nuvarande takten håller i sig kommer privata bolag stå för en femtedel av vården och omsorgen om tio år.

LÄS OCKSÅ Vinsttaket kan ge miljarder

– Runtom i landet finns det pragmatiska politiker som inser att för att klara utmaningen framför oss med en åldrande befolkning så måste man göra det gemensamt med privata utförare. Boverket finner att privata aktörer står för en fjärdedel av alla planerade äldreboenden. Utan den insatsen klarar vi inte behoven, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Almega-organisationen Vårdföretagarna.

Men LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio ser andra orsaker till utvecklingen.

– Det är lukrativt för företagen att gå in på en relativt oreglerad marknad. Sedan har den politiska risken minskat, eftersom näringslivet har lyckats med sin lobbyverksamhet och fått Sverigedemokraterna att gå i takt med kapitalintressena, säger Kjell Rautio.

Anders Eld

LÄS OCKSÅ Ledare: Bryt inte ut skolan – vinstuttag i vården är lika förödande – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ Ledare: Förslaget om vinsttak kan ge 12 000 jobb – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ ”7 procent är för högt”- Kommunals Tobias Baudin

LÄS OCKSÅ Vinster i välfärden – det du behöver veta

LÄS OCKSÅ Reepalu bekräftar sju procents vinsttak