Ardalan Shekarabi (S), civilminister. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverigedemokraterna tänker rösta nej till regeringens förslag till ny lag om offentlig upphandling. Därmed saknas majoritet för den nya strategi som skulle öppna för krav på kollektivavtal eller motsvarande.

LÄS OCKSÅ Kollektivavtal ska gälla vid offentlig upphandling

– Det här är ju kraftigt näringslivsfientliga förslag från en socialistisk minoritetsregering och jag är ganska glad att vi kan vara med och sätta stopp för det här, säger Oscar Sjöstedt (SD) ekonomisk-politisk talesperson, till SVT Nyheter.

Tidigare har de borgerliga partierna sagt nej till förslaget. Det är tänkt att ge kommuner, stat och landsting rätt att ställa krav gällande löner, semester och arbetstid hos företag som säljer tjänster.

Det rör sig om stora pengar. Varje år köper stat, kommuner och landsting varor och tjänster för cirka 600 miljarder kronor genom offentlig upphandling.

LÄS OCKSÅ: Shekarabi: Vill ha brett stöd för förslaget om upphandling

Civilminister Ardalan shekarabi (S) säger till TT att han är kritisk till att SD, som han menar, har svängt i frågan. Han kallar det en ”krigsförklaring mot viktiga löntagargrupper”.

TT: Du hade räknat med deras stöd?
– Jag hade räknat med att hela riksdagen skulle ställa sig bakom när förslaget nu har justerats. Det handlar om att komma åt de värsta avarterna som 27 kronor i timmen för förare i hemtjänsten, säger Ardalan Shekarabi och framhåller att förslaget, enligt honom, särskilt gynnar seriösa svenska företag.

LÄS OCKSÅ Kommunal besvikna på förslag om upphandling

Oscar Sjöstedt (SD) är kritisk till att regeringen inte förankrat förslaget hos partiet.

– Det rimliga vore om regeringen sökte parlamentariskt stöd innan man lägger sina förslag. Nu gör man inte det och det är anmärkningsvärt och ansvarslöst, säger han till SVT.

LÄS OCKSÅ Schysta villkor ska gälla vid upphandling

Ardalan Shekarabi tänker inte dra tillbaka propositionen.

– Vi kommer inte att backa, vissa strider är så principiellt viktiga att de måste tas. Det här är en sådan, det handlar inte bara om den svenska modellen utan om människor av kött och blod som jag har träffat, säger han till TT.

LÄS OCKSÅ Het riksdagsdebatt om upphandlingar