Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Fredrik Persson/TT

Företag som deltar i offentliga upphandlingar ska tillämpa regler som motsvarar villkoren i svenska kollektivavtal. De nya reglerna kan börja gälla den 1 januari 2017. – Det här är ett moraliskt ställningstagande, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Regeringen räknar med en riksdagsmajoritet för förslaget, som lagts fram mot bakgrund av återkommande larm om lönedumpning  och otrygga villkor i taxibranschen och byggsektorn när de utför offentliga uppdrag.

– Bland väljarna är detta ingen blockskiljande fråga. Medborgarna förväntar sig att vi löser detta, säger civilministern till Dagens Nyheter.

Regler i svenska kollektivavtal ska vara obligatoriska när det gäller lön, semester och arbetstid, enligt propositionen. Men något krav på att följa de viktiga reglerna för tjänstepension och försäkringar finns inte. Just på den punkten har regeringen fått hård facklig kritik.

– Avsaknaden av tjänstepension och försäkringar är en av de viktigaste konkurrensfördelarna för företag som saknar kollektivavtal. Den fördelen kommer de kunna ha kvar, sa  Kommunals jurist Oskar Taxén tidigare till Arbetet.

Han anser att regeringens lagändring inte lever upp till att vara ett försvar för den svenska modellen.

– Det här är ett förslag mot social dumpning. Men inte ett förslag som värnar den svenska modellen.

I dagens DN gör civilminister Ardalan Shekarabi helt motsatt analys.

– Dagens regler som gynnar oseriösa företag är inte förenliga med den svenska modellen. Vi är säkra på att det här är rätt sätt att få stopp på lönedumpningen på den offentliga marknaden, säger ministern till tidningen.

LÄS OCKSÅ

Civilministern: vill ha ett brett stöd för förslaget

Kommunal besvikna på förslag om upphandling

Schysta villkor ska gälla vid upphandling