Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen vill att offentliga upphandlingar följer samma riktlinjer som kollektivavtal. Allianspartierna är emot. På tisdagen var ämnet uppe för debatt i riksdagen.

LÄS OCKSÅ Debatt: Skattepengar ska inte rasera den svenska modellen

Företag som levererar varor och tjänster till det offentliga ska erbjuda sina anställda samma arbetsrättsliga villkor som kollektivavtal. Det menar regeringen som nu ska lägga fram en proposition i frågan.

– Det ställs alltför sällan arbetsrättsliga krav vid upphandling. Det kan inte bara vara lägsta pris som avgör en upphandling, säger Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.

Svenska myndigheter upphandlar varor och tjänster för drygt 600 miljarder kronor om året, en knapp femtedel av Sveriges BNP.

Redan i dag ställer landets kommuner allt oftare krav på företag när verksamhet läggs ut på entreprenad, visar en granskning som tidningen Kommunalarbetaren har gjort. Och en undersökning som TCO har låtit Novus göra visar att samtliga politiska partiers väljare underkänner dagens system där lönedumpning är möjligt.

Men i riksdagen var allianspartiernas företrädare hårda i sin kritik mot regeringens förslag.

– Gör om, gör rätt! uppmanade Emil Källström, (C).

Said Abdu, Liberalernas näringspolitiske talesperson, undrade varför civilminister Ardalan Shekarabi överhuvudtaget hade kallat till debatt.

– Vad har hänt med Socialdemokraterna? Partiet har utvecklats till ett bakåtsträvande parti. För oss liberaler är frågan om kollektivavtal ett fritt val.

Svaret från civilminister Ardalan Shekarabi (S) kom snabbt.

– Vi kräver inte att man tecknar kollektivavtal, men att man följer riktlinjerna i dem. Vi måste stå upp för den svenska modellen. Svenska villkor och löner ska gälla för alla som arbetar i Sverige.