Lars Lindgren, Transport. Foto: Tomas Oneborg/TT

”Arbetarfientligt”. ”En provokation”. Kommunal och Transport är besvikna över att SD och allianspartierna stoppar lagförslaget om att villkor i nivå med kollektivavtal ska krävas vid offentlig upphandling.

LÄS OCKSÅ Riksdagsmajoritet mot ny upphandlingslag

– Det här är en provokation mot de städare som tvingas arbeta för 27 kronor i timmen, säger Kommunals jurist Oskar Taxén. Seriösa företag kommer inte heller i fortsättningen kunna vinna offentliga upphandlingar.

– SD har visat sitt rätta ansikte. Måtte nu alla arbetare som tänkt rösta på dem inse vilket arbetarfientligt skitparti de är, säger Transports ordförande Lars Lindgren. När deras ekonomisk-politiske talesperson öppnar munnen hör man Svenskt Näringsliv eka i bakgrunden.

Regeringen föreslog i våras att myndigheter som upphandlar varor och tjänster ska ställa upp villkor på lön, semester och arbetstider i nivå med centrala kollektivavtal.

Föreslaget var ett svar på kritiken från taxiförare, städare, byggnadsarbetare och andra vars löner och arbetsvillkor pressas nedåt när kommuner och landsting upphandlar färdtjänst, städning och annat.

LÄS OCKSÅ Kollektivavtal ska gälla vid offentlig upphandling

Oskar Taxén. Foto: Kommunal

Skatteverkets kontroller har visat att städare haft löner så låga som elva kronor i timmen, ett resultat av att företagen bjuder under varandra för att få offentliga uppdrag.

– Med regeringens förslag hade den sociala dumpningen inom städbranschen, färdtjänsten och delar av byggbranschen kunnat stoppas efter årsskiftet, säger Oskar Taxén. Jag har svårt att se vem som kan vara emot det. Alla tycker väl att det är oskäligt att människor tvingas arbeta för löner under 40 kronor i timmen.

– Förslaget skulle ha fått jättestor betydelse för bland andra våra medlemmar inom färdtjänsten, säger Lars Lindgren. Men minst lika viktigt är att våra skattepengar inte ska gå rakt i fickorna på några jävla utsugare. Staten ska inte hålla på med social dumpning.

LÄS OCKSÅ: Shekarabi: Vill ha brett stöd för förslaget om upphandling

För facken är det en besvikelse att lagförslaget stoppas, sedan SD meddelat att de kommer att rösta emot det.

– Men SD:s agerande är egentligen ingen överraskning, säger Oskar Taxén. Det märkliga är att allianspartierna går emot förslaget.

LÄS OCKSÅ Kommunal besvikna på förslag om upphandling

Facken vill egentligen att upphandlande myndigheter ska kräva mer än bara lön, semester och arbetstid i nivå med kollektivavtal. Även tjänstepension och försäkringar i nivå med kollektivavtal borde vara ett villkor för att få offentliga uppdrag, anser facket.

För att få brett stöd i riksdagen avstod regeringen från att gå så långt.

LÄS OCKSÅ Schysta villkor ska gälla vid upphandling