”Jag är näst bäst i hela världen!” Så jublar Frida Gustavsson i veckans nummer av Arbetet. Frida vann en silvermedalj för sin skicklighet i billackering i Yrkes-VM, World Skills.

Det är mycket tävlingar nu för tiden. Folk under 30 sjunger och steppar för olika sura jurymänniskor i var och varannan tv-kanal. Segraren (stjärnan) gråter av lycka och blir världsberömd i hela Sverige.

Och alla vi andra häller upp ytterligare en enkel kopp te i vårt anonyma vardagsrum.

Då är det så roligt att arrangemang som Yrkes-VM lever. Där tävlar helt vanliga jobbare i helt vanliga yrken, trädgårdsskötsel, svetsning, hårfrisering.

Tävlingen har funnits sedan 1950. Både arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden är engagerade. Nästa år hålls EM i Göteborg. Då kanske man ska hoppa över Eurovisionen och bevista yrkestävlingarna i stället?

Att känna yrkesstolthet är inte alla förunnat. Busschaufförerna till exempel. De tvingas ofta söka om sina jobb när nya företag vinner kommunernas upphandlingar. Mårten Martos Nilsson har varit i Kalmar där de socialdemokratiska politikerna stångas med frågan om det är lagligt att kräva att befintlig personal tas över av ett eventuellt nytt bolag. Kommunal säger så och får medhåll av civilminister Ardalan Shekarabi.

– Det är inte rimligt att mer än 20 000 bussförare ska ha ont i magen vid varje ny upphandling, sa han till Arbetet tidigare i år.

Nej, det är inte rimligt. Folk som kan sitt jobb, trivs och varit arbetsgivaren trogna måste få räkna med att vara kvar. Det finns ingen rimlig anledning att byta ut folk för bytandets egen skull. Och i dag måndag kom faktiskt beskedet att alla bussförare i Kalmar får behålla jobben efter upphandlingen.

Lärarna har länge kämpat för högre status. En gång var skolläraren en prominent person i byn. Nu är det meningen att lärar­legitimationen ska höja statusen. Då hinner myndigheterna inte med och lärare står utan leg. Vilket i sin tur gör att det blir problem vid betygsättandet.

Arbetets Malin Wernström har pratat med lärare och skolledare i Norrköping. De väntar sig problem. En kaotisk situation, om än inte skapad av maktlösa lärare, lär inte leda till att respekten för magistern stärks.