Länsbuss i Kalmar. Foto: www.kalmar.com

I den stora upphandlingen av busstrafik i Kalmar län kommer politikerna att kräva att de bolag som tar över trafiken också tar över all personal.

– Vi är jätteglada. Det här är en stor facklig seger, säger Mahlin Bergman, ordförande i Kommunals avdelning Sydost, som i flera månader har fört fram kravet att förarna ska få behålla sina anställningar vid upphandlingen.

– Det känns jättebra. Det blir roligt att gå ut och informera medlemmarna om det här, säger Kenneth Hallberg, bussförare i Västervik och regionalt fackligt ombud.

Både Mahlin Bergman och Kenneth Hallberg tror att Kommunals ansträngningar att övertyga S-politikerna i landstinget har varit avgörande. I morgon ska Kommunals avdelning bjuda på kaffe och bullar utanför bussförarnas rastlokal.

Landstinget i Kalmar län upphandlar just nu all linjetrafik och all skoltrafik med buss för en tioårsperiod, en affär på fem miljarder som berör omkring 500 bussförare.

Politikerna i det S-styrda landstinget har länge tvekat att ställa ett krav på personalövertagande, eftersom det är osäkert om ett sådant krav är förenligt med EU:s upphandlingsregler. Risken är att något bussbolag överklagar upphandlingen, med en lång juridisk process och höga kostnader som följd.

Landstinget har anlitat juridisk expertis, bland annat på Lindahls advokatbyrå i Göteborg, för att få klarhet i frågan.

– Vi har inte fått entydiga svar om att ett krav på personalövertagande inte är möjligt, säger Anders Henriksson (S), ordförande i landstingsstyrelsen. Då väljer vi att pröva om det går att ställa den här typen av sociala krav.

Betyder det att ni räknar med att upphandlingen kommer att överklagas, så att ert krav på personalövertagande prövas i domstol?

– Nej, svarar Anders Henriksson. Vi vill utveckla kollektivtrafiken, och det görs bäst om personalen har trygghet. Jag tror att entreprenörerna delar den synen.

Anders Henriksson beskriver beslutet att kräva personalövertagande som resultatet av en lång process. Dialogen med Kommunal har varit en del av den. En annan är att landstingspolitikerna har granskat hur landstinget i Dalarna och Umeå kommun gjorde när de upphandlade busstrafik nyligen. Där ställde politikerna krav på personalövertagande. Inget bussbolag överklagade.