2013 var ett tufft år för Vilhelminabon Linda Abrahamsson. Efter att då ha bytt jobb och bransch drabbades hon av psykisk ohälsa som snabbt blev värre.

En dag klarade hon inte att gå upp ur sängen. Linda Abrahamsson beskriver det som en ”totalkrasch”.

– Innan jobbade jag på en resebyrå där jag trivdes väldigt bra. Sen lades den ned och jag fick arbete i en matbutik. Jag gick från en kultur till en annan vilket jag inte alls var beredd på.

Försöken att komma tillbaka har varit många och krångliga. Linda saknar körkort och lider av fysiska krämpor som värk i kropp och fötter.

Att ta sig till olika utredningar, läkare, och insatser har inte varit enkelt i en liten ort som Vilhelmina där mycket av samhällsservicen är svårtillgänglig.

Sökte för få jobb – för sex år sedan

2019 och 2020 deltog hon dock i två olika arbetsmarknadsprogram.

Det är under den tiden som Försäkringskassan nu menar att hon gjort fel. Vid en så kallad omräkning av konsumentprisindex i början av förra året upptäckte handläggarna att hon vid dessa tillfällen sökt för få arbeten.

– Det kanske jag har. Jag vet inte. Det är så längesen, säger Linda Abrahamsson och fortsätter:

– Samtidigt skriver de att jag omöjligt hade kunnat veta att jag har gjort fel. De nollade mitt SGI men sa att jag slapp betala tillbaka. Det var ju hyggligt av dem, suckar hon.

Detta är en KPI-omräkning

KPI, konsumentprisindex, är ett index som visar hur mycket priserna stigit sedan 1980. För att inte försäkrade ska halka efter vid till exempel hög inflationen gör Försäkringskassan varje år en KPI-omräkning av den sjukpenninggrundande inkomsten.

Konsekvenserna har blivit stora. Från att tidigare haft sjukpenning lever hon i dag på försörjningsstöd – cirka 8 000 kronor i månaden. Varje krona måste vändas på.

– Julen var ju bara att glömma. Även om jag hade kunnat spara till julklappar så får jag inte det. Att bjuda hem familjen är svårt för då går det åt så mycket pengar till mat.

”En olöst rättsfråga”

Arbetet har i flera tidigare artiklar beskrivit hur enskilda drabbats när de förlorat sin sjukpenninggrundande inkomst. Det kan röra sig ett missat möte eller en sen sjukanmälan långt bakåt i tiden.

Men nu kan det bli ändring på detta, i alla fall möjligheten att nolla SGI i samband med KPI-omräkningar. Detta eftersom allmänna ombudet för socialförsäkringen, Martina Axmin, valt att driva frågan i flera domstolar.

Allmänna ombudet är en självständig och opartisk jurist som utses av regeringen och som har i uppgift att överklaga ärenden som har stor betydelse för både enskilda och det allmänna. Tanken är att ombudet ska få till vägledande avgöranden i domstol.

– Jag ser det här som en olöst rättsfråga, säger Martina Axmin till Arbetet.

Detta är SGI

  • SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Det är ett belopp som Försäkringskassan räknar fram och som avgör hur mycket sjukpenning eller föräldrapenning man kan få.  
  • För att få en SGI måste man ha arbetat och ha inkomster från ett arbete som kan antas pågå minst sex månader i följd.  
  • Den som inte längre arbetar kan i vissa fall skydda sin SGI, till exempel vid arbetslöshet, studier, föräldraledighet eller sjukskrivning. 
  • Den som saknar SGI får ingen ersättning vid sjukdom eller vab, men ett grundbelopp på 250 kronor om dagen om de är föräldralediga på heltid.  

Enligt Martina Axmin är det två olika bestämmelser i socialförsäkringsbalken som krockar med varandra. Den ena säger att Försäkringskassan kan fatta ett nytt beslut om SGI i vissa situationer. En delfråga är om en KPI-omräkning kan ses som en sådan. Samtidigt finns bestämmelser som säger att en SGI inte får sänkas under en pågående ersättningsperiod.

– Generellt så får inte KPI-omräkningar leda till lägre ersättning. Men kan man tolka en omräkning som ett nytt beslut? Jag vill ha svar på vilken av reglerna som ska ges företräde, säger hon.

Vill få till ny praxis

Exakt hur stort problemet är vet inte Martina Axmin. Men allmänna ombudet driver nu tio mål, varav ett är Linda Abrahamssons. Detta har överklagats till kammarrätten i Sundsvall där man nu inväntar prövningstillstånd.

Utöver det driver allmänna ombudet ärenden i bland annat i förvaltningsrätterna i Uppsala och Malmö, samt i kammarrätten i Göteborg.

–  Egentligen är det bara Högsta förvaltningsdomstolens domar som är bindande. Men min bild är att myndigheterna följer kammarrättspraxis, säger hon.

Hoppas på upprättelse

För Linda Abrahamsson vore en klarhet i frågan en nystart. Hon har själv drivit sitt fall i förvaltningsrätten i Umeå, men förlorat.

– Hade jag varit medveten om detta och struntat i det hade jag såklart fått skylla mig själv. Men det är svårt att veta något man absolut inte vet något om, säger hon och avslutar:

– Jag hoppas att det kan bli en upprättelse och att det inte ska kunna hända igen för andra.