I dag, fredag, lämnades stämningsansökan in till Lycksele tingsrätt. Där hävdar åklagaren Petra Götell i första hand att de båda häktade gjort sig skyldiga till människohandel, i andra hand till grov människoexploatering.

De nio thailändska bärplockarna uppges ha blivit lovade kollektivavtalsenliga villkor i den svenska bärskogen.

– I själva verket har de blivit fråntagna sina pass vid ankomst till Sverige, blivit skuldsatta med över 20 000 kronor var för resan hit och varit beroende av paret i förhållande till mat och bostad, säger åklagare Petra Götell i ett pressmeddelande.

Uppfattats hotfullt

Åtalet gäller även övergrepp i rättssak. Ett 40-tal bärplockare samlades den 27 september förra året på ett kulturhus i Åsele i Västerbotten för att berätta för myndigheter om arbetsvillkoren de haft i Sverige. De båda åtalade ska då ha dykt upp på platsen och pratat med bärplockarna på ett sätt som uppfattats som hotfullt.

Åklagaren yrkar också på sju års näringsförbud för bärföretagarna.

Enligt pressmeddelandet från åklagarmyndigheten var det totalt runt 150 bärplockare som kom till Sverige, de nio som åtalet gäller stannade kvar och berättade för polisen vad de varit med om. Åtalet gäller perioden mars till september förra året.

Nekar till brott

Den åtalade mannens försvarare Mikael Stenman säger till Arbetet att hans klient förnekar brott.

– Han menar att han har följt gällande regler i alla delar.

Mikael Stenman säger att bärplockarna inte varit anställda av hans klient, utan i ett företag som den åtalade mannen har köpt bär ifrån. Det uppges stå i avtal med det företaget att gällande regler ska följas.

Mikael Stenman är mycket kritisk till hur länge hans klient och den åtalade kvinnan har suttit häktade, sedan slutet av september förra året – ett drygt halvår.

– Det är helt fruktansvärt, säger han.

Arton dagars rättegång

Rättegången ska starta 15 maj och arton dagar är inbokade i domstolen. De nio bärplockarna har återvänt till hemlandet, inspelade förhör med dem kommer användas i tingsrätten.

Bärbranschen är omtalad som en sektor där människor utnyttjas i Sverige, men bara två fall har tidigare prövats i domstol som människohandel och det var över tio år sedan.

– Det är svåra ärenden att jobba med och ofta kommer det fram när målsägandena har åkt hem och det finns inte så mycket praxis inom området, säger Petra Götell till Arbetet om varför så få fall prövats rättsligt.

Åklagarmyndigheten uppger i sitt pressmeddelande att dagens åtal möjliggjorts genom samverkan mot arbetslivskriminalitet mellan Åklagarmyndigheten och åtta andra myndigheter.

Ytterligare en förundersökning om utnyttjade bärplockare pågår just nu, även den leds av Petra Götell. Hon vill inte kommentera när beslut om eventuellt åtal kan väntas.