Högsta domstolen dömde i februari en restaurangägare i Norrköping för människoexploatering, den första fällande domen enligt en lag från 2018. Sedan tidigare finns det en lag om människohandel som också kan leda till fängelse för den som utnyttjat andra i arbete.

Men Arbetets granskning visar hur sällan lagarna tillämpas. På arton år har sju fall lett till åtal, två till fällande domar.

Här är samtliga ärenden som gått till domstol:

Asfaltläggarna

2010-07-02 Malmö tingsrätt, friande dom för människohandel.                  

Två britter åtalades för människohandel. De hade anlitat tre andra brittiska män för asfaltsläggningsjobb i Sverige. Männen arbetade och bodde under dåliga förhållanden. Men tingsrätten slog fast bland annat att det inte var bevisat att arbetsgivarna haft sådan kontroll över asfaltsläggarna som åklagaren påstått. De båda männen friades helt. 

Barnflickorna

2011-06-01 Svea hovrätt, friande dom för människohandel

En svensk kvinna i 50-åldern åtalades för att ha utnyttjat fem polska kvinnor i olika perioder under 2006 och 2007. Kvinnorna arbetade som barnflickor och hembiträden under slavliknande förhållanden. De utnyttjades också för att få ut stöldgods ur butiker. Tingsrätten dömde 2010 kvinnan för människohandel. Året därpå friade hovrätten henne från brottet. Däremot dömdes hon för bedrägeri mot kvinnorna.  

Blåbärsplockarna 1

2011-10-31 Hudiksvalls tingsrätt, friande dom för människohandel

Ett gift par från Bulgarien åtalades för människohandel efter att ha anlitat tre landsmän för blåbärsplockning i Sverige. Enligt åtalet hade de inte betalat bärplockarna, samt tagit deras pass. Men rätten friade, bland annat för att det var oklart om avsikten varit att betala framöver. Däremot dömdes de åtalade till fängelse för bland annat misshandel. 

Blåbärsplockarna 2

2012-06-15 Hudiksvalls tingsrätt, fällande dom för människohandel

En man och en kvinna från Bulgarien dömdes till tio månaders fängelse för människohandel. Sommaren 2009 och 2010 hade de tagit landsmän till Sverige för att plocka bär. Tingsrätten slog fast att de utnyttjat personernas utsatthet och tagit hand om deras id-handlingar. Plockarna ska ha fått veta att de hade skulder för bland annat resan till Sverige, men inte fått veta när de skulle börja få betalt. 

Restaurangen i Värmland

2020-05-26 Värmlands tingsrätt, friande dom för människoexploatering

Fyra personer åtalades för människoexploatering respektive medhjälp till människoexploatering. En kvinna från Mongoliet kom till Sverige för att besöka sin pojkvän. Åklagaren menade att hon sedan utnyttjades för oavlönat arbete i hans familjs restaurangverksamhet under 2019 och 2020. Tingsrätten friade för människoexploatering, men fällde två personer för brott mot utlänningslagen. 

Restaurangen i Norrköping

2022-02-15 Högsta domstolen, fällande dom för människoexploatering

En krögare i Norrköping fick villkorlig dom för människoexploatering i högsta instans, efter att tidigare ha fällts i tingsrätten och friats i hovrätten. Han erbjöd det bangladeshiska paret Fardowsi Zaman och Imtiaz Ahmed boende i en lägenhet intill hans restaurang när de var nyanlända i Sverige. De hade kommit hit för att Fardowsi Zaman skulle studera på Linköpings universitet. De kom överens om att de också skulle arbeta på restaurangen och utöver boendet tjäna hundra kronor i timmen. Men någon lön betalades aldrig trots långa arbetsveckor. Arbetet beskriver fallet närmare i granskningen som publicerades igår.

Nagelsalongen

Dom om människohandel väntas i Nacka tingsrätt inom kort

I början av april avslutades rättegången i Nacka tingsrätt. Dom väntas komma den 5 maj. Arbetsgivare på två nagelsalonger i Stockholm är åtalade för människohandel. Från början var det två åtal, men de har slagits samman i en rättegång. Kvinnor från Vietnam ska ha fått betala höga belopp för möjligheten att komma till Sverige och jobba. Väl på plats fick de inte den utlovade lönen.