KOMMENTAR. Gift vid första ögonkastet 2024 är som att blicka in i ett parallellt universum! Israels övergrepp mot Gazaborna har pågått i ett halvår och världen rasar av krig, klimatångest och  ljudet av extremhöger som vässar sina knivar.  

I SVT:s mesta lägerelds-tv märks inget av detta. 

Programmet firar 10 år och gör det på ett för public service tidstypiskt sätt: blekt och urvattnat. Här är allt som vanligt, eller kanske ännu vanligare än tidigare år? Flera av förra årets extroverta karaktärer saknas. 

Är det SVT:s plan att safea upp helt och briljera i ofarlig vanilj-dejting efter förra årets extravaganser som carbonara-parets verbala sexakt eller har de sparat godiset till senare i säsongen? Jag kväver en gäspning och hoppas. 

Total vithet har präglat deltagarna

Samtidigt, ett allt starkare skav. Under programmets tioåriga historia har kritiken återkommande handlat om den totala vithet som präglar deltagarna, och även i år är det en parad av suedis SVT langar fram. 

Stämningen är – trots nya experten Hana Jamali – vitare än i SD’s riksdagsgrupp. Frågan som brinner i mitt huvud är: Varför?

Seriens största skrällar hittills efter tre avsnitt är små, och förutsägbart nog spårbara till mäns känslomässiga tillkortakommanden: 

Sårbara Jimmis fantastiskt omysiga kombinerade kök/kommande gym, nörd-Torstens totalt egoistiska ärlighet när han pratar om avsaknaden av känslomässiga fyrverkerier med sin nyblivna fru och PTSD-Christoffers blockering kring att ställa trevliga följdfrågor. 

Har de bjudit hem en kvinna tidigare?

Har dessa killar nånsin bjudit hem en kvinna tidigare?

Jag är inte riktigt där ännu men ser mina känslor från 2021 i horisonten: Deras handfallenhet inför kvinnornas överläge i att hantera känslor och relationer får mig fortfarande att vilja gråta.

Jag saknar verkligen några riviga araber, poetiska perser, eldiga latinos eller åtminstone nån småalkad finne som rör om i den här grytan.

Och om de där generaliseringarna provocerade dig var det meningen, för SVT gör samma sak – enda skillnaden är de stereotyperna är mer accepterade på grund av att alla är svennar. 

SVT väljer aktivt bort

Låt oss bli seriösa nu: Att SVT aktivt väljer bort a) en rimlig representation av vårt lands befolkning och b) möjligheterna till olika kulturella perspektiv på de eviga frågorna relationer, familj och giftermål är inte bara fegt utan också något slags grovt tjänstefel. 

Sveriges Television har ändå folkets uppdrag att spegla Sverige: ”Verksamheten ska bedrivas utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Hela landet ska speglas med en mångfald av åsikter”, står det uttryckligen i sändningstillståndet. 

Stoppa nya pinnar i brasan, SVT

Jag ber er, säg mig vad som skulle vara mer relevant än att till exempel göra den ”halal-tv” (journalisten och programledaren Nadja Jebrils förslag) där Sveriges hundratusentals muslimer med ursprung i Mellanöstern ges en plats att synas och älta gulliga relationsproblem? 

Med tanke på den islamofobi som ett av landets största partier eldar på vore det verkligen att ”samla Sverige” i denna splittrade tid – även det ett av SVTs uppdrag. 

Det är dags att stoppa in några nya fräscha pinnar i den här brasan, SVT.

Om inte Gift vid först ögonkastet uppdaterar sig kommer lägerelden snart ha falnat helt.