Äntligen har Axel och Märtha valt att gå skilda vägar och det plågsamma experimentet som innebär att man gifter sig vid första ögonkastet under SVT:s regim har nått sitt slut.

Det var en match som förvånade halva Sverige. Märtha, den kaxiga skånska civilingenjören blev ihopparad med den lite yngre och försiktigare Axel. Ändå är det han som på bröllopsnatten är allt annat än just försiktig. 

Ungefär så här säger Märtha:

”Egentligen direkt från vigseln, när vi skulle kyssas fastän att jag egentligen inte ville (…) Det kändes fel och gjorde mig mer anti (…) Och så skulle vi pussas på bröllopsbilderna trots att jag inte ville, och vid något tillfälle under festen. Men det var liksom hela situationen. På bröllopsnatten ville Axel hålla om mig väldigt mycket och jag kände mig egentligen inte bekväm med det heller.”

På den svartvita tillbakablicken ser vi hur Axel kramar om Märtha i sängen när kamerorna rullar.

”Jo! Kom!” säger han medan Märtha skrattande knuffar bort honom och lägger sig en bit ifrån. Hon berättar sedan att Axel under natten försökte kyssa henne och få i gång “någonting” men att hon då kände: “Nej, nej, nej”, och sa “vi väntar med det här”.

När de senare ska dela samma säng på bröllopsresan, bygger hon en kuddmur mellan dem för att känna sig mer bekväm.

En annan realityserie som det blev mycket uppståndelse kring är Paradise Hotel, som nu kommer tillbaka i ny tappning efter att produktionen förra året stoppade säsongen.

Det var i samband med en förundersökning om sexuella övergrepp mot en manlig deltagare som produktionen fattade det drastiska beslutet. I den nya versionen av Paradise behöver tjejerna inte para ihop sig med männen och dubbelsängarna har bytts ut till enkelsängar.

Det enda positiva när offentliga personer gör bort sig är att de blir ansikten utåt för ett problem som vi kollektivt kan engagera oss i. Därför förvånas jag över det ljumma engagemang som incidenten i Gift vid första ögonkastet resulterat i.

Jag kan inte låta bli att undra vad som hade hänt om Märtha hade reagerat annorlunda när Axel närmat sig. Med tystnad eller med ett försiktigare motstånd som gått att ignorera. Eller om Axel hade varit mer påstridig.

Minna Höggren

Linn Elmervik är en av få som skriver att det är den “mörkaste stunden i programmet någonsin”. Något som inte går att understryka nog. 

I Gifta vid första ögonkastet figurerar olika experter som ser det här som ett perfekt tillfälle att dra sin crash course i samtycke. Sexologen Kalle Norwald, som deltagit i programmet i flera år, använder trafikljuset för att beskriva de sexuella zonerna.

Grönt ljus, då är det bara att tuta och köra, rött ljus betyder stopp. Gult ljus betyder att situationen är otydlig och kan vara svår att läsa av.

Men när jag tog körkort fick jag lära mig att köra mot gult klassas som att köra mot rött, och om man har sex med någon som tvekar är det inte mindre av en våldtäkt. I alla fall om vi utgår från principen att allt annat än ett ja är ett nej, och det är ju den Kalle med kollegium har lärt ut.

Skillnaden från incidenten i Paradise Hotel är att Axel till slut fattar hinten och inte gör något som skulle resultera i en nedstängning.

Det enda positiva när offentliga personer gör bort sig är att de blir ansikten utåt för ett problem som vi kollektivt kan engagera oss i. Därför förvånas jag över det ljumma engagemang som incidenten i Gift vid första ögonkastet resulterat i.

Minna Höggren

Men där Märtha poängterar att man måste vara observant om man är den som tar initiativ och inte får något gensvar, menar Axel att det är de manliga förväntningarna som är boven.

Han ville inte upplevas som osäker och ”omanlig” och gör därför som många män gör, slår på en extra växel manlighet som likväl kan slå slint. Detta gäller även de män som likt Axel, i tidigare avsnitt resonerar fullt normalt kring “toxisk maskulinitet”.

Jag kan inte låta bli att undra vad som hade hänt om Märtha hade reagerat annorlunda när Axel närmat sig. Med tystnad eller med ett försiktigare motstånd som gått att ignorera. Eller om Axel hade varit mer påstridig. 

Men om män, på samma sätt som kvinnor, kunde rikta sin osäkerhet inåt i stället för utåt när de blir avvisade hade troligtvis färre kvinnor vaknar upp och undrat om de haft sex utan samtycke. Och inte behöva bygga en mur av kuddar runt sig när de ska sova bredvid en man de precis lärt känna.