KOMMENTAR. Det är svårt att inte bli lite överväldigad av den granskning TV4:s Kalla fakta gjort av Sverigedemokraterna. Om det första avsnittet av granskningen mest var ett kvitto på saker vi alla redan visste så är det andra avsnittet ett dito på att SD:s och Jimmie Åkessons förnekanden var lögner.

Det fanns tydligen en trollfabrik.

Efter första avsnittet Twittrade moderaten Hanif Bali att ”alla partier har proxykanaler.” Han såg ingen nyhet. Det ska bli spännande att höra vad han tycker om avsnitt två. 

Angrepp mot Alice Teodorescu

För vad fick vi se?

En puttrande kontorskultur av främlingsfientlighet.

Mängder av ’konton och plattformar utan tydlig avsändare. Som också korskör sina budskap för ökat engagemang. Där innehållet rör sig i ett rätt sömlöst gränsland mellan skämt och ren desinformation. Jag tror faktiskt de anställda Redditrekryterna i fabriken knappt vet skillnaden själva.

Inköp av 5g-telefoner för att kunna få upp fler sådana konton på TikTok, som inte ska kunna spåras när kansliet nått kontogränsen i plattformens trollfilter. 

Sajter på arabiska som ska berätta att Socialdemokraterna stjäl barn.

Kommunikationsmöten om hur man ska svartmåla tidigare vännen till partiet, Alice Teodorescu Måwe, efter att hon i Dagens Nyheter lyft Sverigedemokraternas nazistiska historia.

En av SD-kommunikatörerna frågar ”ska vi börja basha henne lite eller?”, Wallerstein svarar ”ja.”

”Skulle vara bra om man kunde gå igenom vad man kan hitta för skit på Alice.”

Wallensteins beteende är onormalt

Jag har själv jobbat fyra månader på ett partis kommunikationsavdelning. Inte riktigt min grej. Partismen som religion är en närmast nödvändig del av arbetskulturen. Men tanken att denna avdelning skulle ha – på order av kommunikationschefen – grävt upp skit att kasta på en meningsmotståndare är faktiskt hissnande orimlig.

När jag slutade min tjänst gick partiledaren förbi och skämtade om hur jag kunde skriva en bok om de här månaderna.

Hos Sverigedemokraterna hotar istället kommunikationschefen den anställde, som vill säga upp sig, med svartmålning och uthängning på nätet. ”Vi är väldigt aggressiva när det kommer till att slå tillbaks mot folk som snackar skit om oss.” Han kallar det ”konsumentupplysning”.

Många av oss som skriver om SD och rört oss runt kulturkriget har fått erfara detta. Svartmålande, rena lögner, serverade via mindre välkammade sverigevänliga nyhetssajter med direktkontakt både till den värsta extremhögen och partitoppen.

Partiets tidigare finansministerkandidat, Erik Almqvist, fick kanske gå från riksdagen efter den så kallade järnrörsskandalen men togs då direkt in som konsult för att bygga upp detta alternativmediekluster.

Sex steg bort från partiet finns eventuellt Kevin Bacon, men det är färre steg än så kontaktmässigt till den högerextrema festen av smutskastning, postade förtalsbrev till grannarna, orosanmälningar och rena trakasserier. Man jävlas som sagt inte med Sverigedemokraternas sfär ostraffat.

För de som eventuellt fortfarande tvivlar. Detta är alltså inte ett normalt beteende. Det är tvärtom så onormalt att SD skulle behöva en HR-avdelning stor nog att invadera Polen för att hantera saken.

Jag vet såklart inte hur det ser ut på Moderaterna. Det kan nog Hanif Bali mer om än jag. Men, och det kan jag lova er, så här jobbar verkligen inte alla partier. Än.

Sverigedemokraterna är som en skrattspegel

Första avsnittet av ”Kalla faktas” granskning var som att se en skrattspegling av svenska mediers absolut sämsta sidor i Sverigedemokraternas TV-kanal Riks. Det är helt uppenbart att partiet inte begriper koncepten oberoende medier, pressetik, eller journalistik.

Andra avsnittet är i stället en bizarrovärlds-variant av allt som är uselt med politisk partikommunikation. Rent våldsam gung ho-partism av smutsigaste sorten. 

Det är som att Sverigedemokraterna sett alla de skandaler andra partier blivit påkomna med, varje skitextrem, varje frifräsande ungdomsförbundare och tänkt att ”så här, precis så här ska vi göra”.

Ibland blir granskningen närmast parodisk, som när de tappat bort telefonen som styr trollkontot ”Politiskt Inkorrekt” med 27 000 följare och inte kan öppna det igen. Något som hade kunnat vara hämtat ur ett avsnitt av ”Veep” – fast om näthatare med Joltcola.

Just det är, i ärlighetens namn, betydligt roligare än något av de memes trollfabriken kan visa upp. Juridiskt vuxna män talar om att man är ”de coola kidsen”, vad som är ”cringe” och vad som är ”based”. Vem tror de att de är egentligen? Kristofer Andersson i Jens Ganman-haute couture?

Det är heller inget under till humorhantverk. Based är tydligen bögskämt, pattar, bensin, hentai och rasism. Infiltratören Daniel Anderssons idé om ett Super Mario Jimmie-spel där Åkesson hoppar på Magdalena Andersson är liksom lite för smart i sammanhanget. Jag fattar att kansliet började ana oråd.

Vi pratar trots allt om ett par CoD-killar med självbilden ”civilförsvarsminster i Bane-mask” som slår sönder samhällskroppen – en rasistisk shitpost i taget.

Coolast i klassrummet – på tekniskt gymnasium.

Men det ger partiet miljoner views i månaden enligt dem själva. Från människor som inte får veta att de ser propaganda.

Kanske kastar de trollet under bussen för Tidölaget

Klickkåte Wallerstein kommer nog inte behöva gå för det här avslöjandet heller, trots att listan på övertramp börjar bli rätt diger för kommunikationschefen. SD är inte en demokrati utan ett stenhårt toppstyrd klan med egen moral och egna regler. Att Jimmie Åkesson inte har full koll på sin kommunikationsavdelning låter helt orimligt.

Möjligen kastar de trolladministratören Linus, som tycks ha kommit wallraffaren närmast, under bussen. Ett billigt pris för Tidöborgfred. Kommunikationschefen beställer bara en ny näthatare.

Tidöavtalet har en klausul om att man ska prata respektfullt om varandra. Den gäller helt uppenbart bara de tre officiella regeringspartierna, inte deras överordnade. Sverigedemokraterna har konsekvent testat gränserna för detta. I ”Kalla fakta” ser vi att även samarbetspartierna drabbas.

Ett anonymt TikTok-konto drar exempelvis based bögskämt om liberalernas partiledare, ett annat gör dito om Ulf Kristersson. Sverigedemokratisk innovationskraft.

Kommer Ulf Kristersson agera?

Kommer vår bedrövelse till statsminister, Ulf Kristersson, eller någon av de andra partiledarna i Tidölaget agera? 

Jag skulle inte tro det. Av två anledningar.

Den ena är att Sverigedemokraterna är största parti i regeringsunderlaget. De bestämmer, helt enkelt.

Ulf Kristersson – som trodde sig kunna tämja ett parti så grundat av nazister att de själva försöker tvätta sin historia ren med argumentet att det faktiskt också fanns de i vit makt-rörelsen som bara hatade svarta och bruna människor, inte nödvändigtvis judar – vet idag att han sitter där han gör på nåder.

Konsekvensen blev att ett maktfullkomligt gränslöst stråtrövargäng gör vad som faller dem in.

Den andra anledningen är att Kristersson själv haft nytta av en Trollfabrik. Svenskt Näringslivs psyop kallad ”Näringslivets Mediaservice” startad 2013. En memefabrik bestående av ett par källarstekare från MUF. Mycket av sossehatet Sverigedemokraterna skapar på TikTok gjorde näringslivets nätkrigare anonymt på Facebook och Instagram förr.

Avdelningen lades officiellt ned av nye Timbrochefen PM Nilsson förra året. Innan sitt nya jobb var han statssekreterare åt Kristersson.

Medarbetarna i trollbrigaden gick vidare till andra ”är det här verkligen ett riktigt jobb?”-uppdrag i näringslivssfären som exempelvis ”Slöseriombudsman” hos lobbyorganisationen Skattebetalarnas förening.

Karriärvägen därifrån är – historiskt sett – presschef för moderaterna, eller skogstokig haverist. Resultatet ”galen som en gräddsifon” leder idag med minst 2-1.

Börjar statsministern peta i det här kan han ställas till svars om sin egen närhet till den fabrikörn.

Partiledarna gör ingenting – SD blir värre

Johan Pehrson kommer, likt en uppgiven Nalle Puh, brumma något obegripligt om att troll, det är dumt. Han har dragit så många förflyttade röda linjer mot SD att Folkpartiets golv ser ut som en gymnastiksal.

Ulf Kristersson, legitimerad syltrygg, kommer skaka på huvudet, säga att det här, det låter inte bra. Så ska inga partier hålla på. Varken till höger eller vänster. Trots att, som sagt, väldigt få – om något annat – parti gör så.

Ebba Busch kommer berätta att sanningen, den är väldigt viktig för henne rent personligen.

Och när inget händer Sverigedemokraterna den här gången heller, då kommer de göra precis som vanligt.

De kommer bli ännu värre.