KOMMENTAR. På 1:a maj släppte TV4:s ”Kalla Fakta” en trailer på social medier för avsnittet som ska sändas en vecka senare.

Man har wallraffat Sverigedemokraternas ”Trollfabrik”. I trailern ser man hur Sverigedemokraternas kommunikationschef Jakob Wallerstein – en reklamar-prins Daniel från Wish – förnekar dessa fabrikers existens.

Nu säger sig TV4 ha tagit sig in i själva fabriken. 

Dagens ETC rapporterade om trollfabrikerna redan innan valet. Nu tycks de alltså ha bekräftats. Responsen från SD har, efter att Kalla Faktas utspel, varit smått panikslagen. Hundratals anonyma konton har svarat på inlägget.

”När går man undercover och tittar på Sossarnas trollfabrik?” (totalt en kille som gjorde ett enda parodikonto för sju år sedan och fick byta jobb)

”Valpåverkan är liksom en del av systemet och alla partiseringskulisser ägnar sig åt detta.”

”Ingen kan ta Kalla Fakta på allvar innan de granskar alla partier.” (Just ”Kalla Fakta” avslöjade före valet oegentligheter kring ekonomiska bidrag hos L, S, M och SD) 

Majoriteten av dessa kontons upphovsmän är okända. Men väldigt snabba med att kommentera. Vilket även jag känner igen dem på. De är överallt.

SD-Tobbe möjligen inget trollkonto

En som möjligen inte är ett trollkonto men som genomdrivit flera främlingsfientliga SD-kampanjer är killen som kallas SD-Tobbe. Han är också idag ordförande i riksdagens näringsutskott. 

Sverigedemokraten spred nu konspirationsteorin att ”statligt ägd media infitrerar ett politiskt parti inför en valrörelse”.

Tobias, som inte skulle känna igen en demokrati om den så höll en valrörelse i hans egen linje två, kallar det ”den enda skandalen i sammanhanget”.

Skandalen är alltså, enligt SD:s bortskämde lille prins, att medier granskar makten och inte är partitrogna med Sverigedemokraterna.

1 200 SD-konton håller med. Oklart hur många som kommer direkt från jobbet i trollfabriken.

Ingen imponerande krishantering

Krishanteringen imponerar inte direkt. Joakim Wallerstein måste mer eller mindre ha rusat in i partiets propagandakanal Riks Youtubestudio timmen efter att TV4 meddelade partiet om sin granskning och vrålat ”LÄGG UT”.

För nu skulle det äntligen pratas trollfabriker i partiorganet.

I Youtubekanalen upprepar han ungefär samma talepunkter som partiets papegojkonton på sociala medier brukar lägga fram. ”Sossarna har förstört Sverige!” ”Vad är egentligen att ljuga?” ”Vi gör inget ingen annan gör!”

Men inte ens i Riks kommer Wallersten från att han faktiskt har arbetat med en strategi där SD haft konton som agerat utan att vara tydliga med sin agenda. Hur många konton det handlar om, omfattning eller strategin – inte helt ovanlig i rysk desinformation – att med botkonton åsiktssvärma sociala medier med likes och upprörda åsikter för att skapa känslan av att opinionen går i en särskild riktning nämns däremot inte alls.

Richard Sörman, ansvarig utgivare på Riks, tröstar honom med att om man sagt vad man själv tycker är sant så har man ju inte ljugit. Och då är det ju inte desinformation. Sedan trasslar programledaren in sig i ett resonemang om vad sanning egentligen är.

Jag tror han tycker den är relativ.

”För mig är sanningen att sossarna förstört Sverige”, säger Wallerstein. Vad det har med hans trollfabrik att göra? Inte helt uppenbart.

TV-program med två män i samtal.

SD gör mycket andra inte gör

Sverigedemokraterna, och inte minst deras klappträ till kommunikationschef, gör ändå rätt mycket andra partier inte gör.

Några dagar tidigare har han suttit i samma kanals småfascistiska morgonsoffa och skrutit om sin nya kampanj för EU-valet ”Vårt Europa bygger murar.”

Helt utan skam pratar han ”importerade problem”, påstår att exempelvis gruppvåldtäkter och förnedringsrån är något man inte behövde oroa sig för i Sverige om invandringen inte fanns.

Wallerstein bor i det etniskt diversifierade och mycket utsatta området Bromma. Där är risken – ärligt talat – större att dina barn springer in i Henrik Schyffert än att de rekryteras till gängkriminalitet.

På hela taget är hans resonemang förvånansvärt nära de horder av anonyma konton som angriper en i Elon Musks högerextrema gyttjehål Twitter. Som även kommer hoppa på den här texten. Ärligt talat är hans argument inte ens speciellt mycket mer välformulerade än deras heller.

Klicka här för att lyssna på veckans avsnitt av Kommentariatet som behandlar SD:s kampanj.

Valkampanjen består av ett antal klipp partiet stulit från privata sociala medier-konton eller andra medier. Personerna är inte offentliga. Wallerstein berättar glatt att de plockat upp hundratals klipp. Redan här skiljer de ut sig från andra partier i att de struntar fullständigt i upphovsrätt eller personlig integritet. 

”Vem ska stämma oss?” säger kommunikationschefen till TT. 

Det här är möjligen en hållning till sina medmänniskor mer hemmahörande bland yrkeskriminella och bedragare än något du vill höra från kommunikationschefen för Sveriges näst största parti – men där är vi alltså nu. 

Stjäla muren från Super Mario Bros

Filmerna är korta klipp där människor med vad som ska tolkas som utländsk bakgrund beter sig illa på olika sätt. De går fort och avslutas med technomusik och en pixlig mur. 

Tydligen ville man även stjäla muren från Super Mario Bros, men vågade inte då ”Nintendo är ganska bra på att driva upphovsrätt.” I SD-Sverige har storföretag mer rättigheter och förtjänar mer respekt än medmänniskor.

Reklamen är ”främst riktad mot våra yngre.” Alltså en påverkanskampanj riktad mot TikTok-generationen.

Kommunikationschefen berättar i Riks med ett flin om hur journalisterna bleknat när de sett kampanjen på pressvisningen. Och där har han en poäng.

För den enda fråga journalisterna ställer på presskonferensen efter att den pumpande kampanjmusiken tonat ut är:  ”Hur har ni tänkt kring färgerna?” Trots att det de just sett är en kampanj som bygger på en extremt flexibel syn på lagar, fördomar, upphovsrätt och människors integritet.

SD-Tobbe var förmodligen nöjd.

Reklamfilmerna är uppenbart en förädling av de högerextrema klipp som redan sprids på sociala medier utan någon som helst konsekvenstänk. Kampanjen påminner mest om något vi såg i vit makt-fanzines på nittiotalet. Fast med en hyllning till Berlinmuren.

Alan Feily hängs ut

Och det räcker inte där. En av personerna som hängs ut i Wallersteins filmer är Alan Feily. I filmklippet ses han kasta en stol och skrika något i en galleria sedan kommer den pumpande musiken och SD:s budskap om sina murar. Som ska hålla sådana som Feily borta.

Han är socialpedagog, lärare och nattvandrar i Husby. Anledningen till att han skriker i videon är att han försöker stoppa en psykotisk man som angriper en vakt med kniv.

Feily belönades med civilkuragepris för sin gärning i programmet Efterlyst.

Men klippet med honom har tidigare spridits i både kanalen Riks och Sverigedemokraterns slaskblogg Samhällsnytt. Kampanjandet mot honom ska, enligt honom själv, ha pågått i ett halvår.

”De tänker väl att det här är en kille med invandrarbakgrund, Låt oss ha kul på hans bekostnad för att locka väljare”, säger Feily till Aftonbladet.

Han har förtalsanmält partiet och vänt sig till diskrimineringsombudsmannen.

SD struntar i sanningen

Det är så fruktansvärt sorgligt att höra. Och så oerhört uppenbart att han har rätt. Sverigedemokraterna struntar helt i sanningen eller vad de utsätter sina medmänniskor för. De bara kör.

Allt är content i en förbannad trollfabrik där de ska vinna väljare på att få oss att vara rädda för varandra. 

Det enda de lyckats göra med sin kampanj är att visa upp att de är exakt samma parti som med rakade skallar gick runt och heilade på nittiotalet. Samma rasism. Samma oförmåga att ta ansvar. Fast nu med Tidöpartiernas välsignelse.

Wallerstein sitter säkert kvar i partitoppen trots en tabbe av rent monumentala nivåer. Det hade förhoppningsvis aldrig hänt i något annat parti.

Grovt övertramp mot privatperson

Det är ett oerhört grovt övertramp mot en privatperson i den smutsigaste kampanjstrategin i svensk historia. I ett jävla EU-val.

Alan Feily blev ett offer för en cynisk kampanj, enbart för att han har utländskt påbra. Inte ens när han prisats för sitt civilkurage – efter att ha uträttat ett hjältedåd – räknas han som riktig svensk av Sverigedemokraterna.

I stället är han en fara som ska stängas ute av deras murar.

Här finns inga sossar att peka på som skulle vara lika goda kålsupare.

Man pratade mycket om att radikaliteten i världens enda parti som just nu lyckas kombinera nazistiska rötter med regeringsinflytande skulle minska.

Så blev det inte.

Sverigedemokraterna har bara förändrats i en riktning av att få mer inflytande. De har blivit ännu värre.