Vårbudgeten har presenterats. Elisabeth Svantesson som är Sveriges finansminister bedriver en bedrövlig ekonomisk politik. Den ökar vinsterna för företagen och den drabbar hushållen.

Hon skyller hela tiden på inflationen men hon har inte gjort något mer för att bekämpa den än att sänka skatten för välbeställda.

Struntade i förslag som gav mer pension

De sjukskrivna och de arbetslösa, som ur sin lön avsatt pengar för att ha en ekonomisk trygghet när de står utanför arbetsmarknaden, är helt utelämnade i budgeten. A-kassan försämras och sjukförsäkringen likaså.

Ålderspensionärerna är stora förlorare. De skulle haft en pensionsökning på 9 procent från och med första januari, utöver höjningen på en procent som de faktiskt fick.

Regeringen och Sverigedemokraterna valde att strunta i Socialdemokraternas utredning om den ökningen av prisindex som hade inneburit mer pengar till denna grupp. Något de både förtjänat och behöver.

Majoriteten missgynnas

Löntagarna avsätter pengar från sin lön för att finansiera socialförsäkringarna. De inbetalas bland annat med ensjukförsäkringsavgift, en arbetsmarknadsavgift och en pensionsavgift som ska ge ekonomisk trygghet.

Tanken är att de ska finnas till för dem, inte för politiker som vill helt andra grupper väl.

Antal sysselsatta är drygt 5 miljoner.

Antalet ålderspensionärer runt 2,1 miljoner.

Antal sjukskrivna drygt 600 000.

Antal förtidspensionärer cirka 500 000.

Antal arbetslösa är cirka 350 000.

Förbjud klåfingrigheten

Dessa grupper har Moderaterna i sin budget i sedvanlig ordning försämrat för. Ingenting i den budget som presenterats syftar till att öka den ekonomiska trygghet för dem. Det är väl klart att det känns som ett bedrägeri. Man gör rätt för sig och får ändå ingenting tillbaka.

Det är dags att ställa frågan rakt upp och ner till Elisabeth Svantesson och hennes regering: vart tar ni pengarna ifrån? Med tanke på att de sänkt skatten och vill sänka den ännu mer är det rätt uppenbart att de saknar egna.

Klåfingriga Moderater borde inte få använda pengar som inte är deras till andra utgiftsposter i statsbudgeten. Det borde för övrigt vara förbjudet sedan länge.