Livet blir bara mer och mer omöjligt för oss knegare i Sverige. Men i stället för att finna oss i att jobba fortare och bita ihop lite till, så behövs något annat. Lösningar måste lyftas för ett hållbart arbetsliv – också för oss arbetare.

Därför har vi i Elektrikerförbundet landat i att arbetstidsförkortning är den väg vi behöver ta. 

Pensionsåldern har höjts i Sverige. Riktåldern, som tidigare var 65 år har höjts till 67, medan den faktiska snittpensionsåldern för elektriker är 62 år. 

Ekonomin håller – men inte våra kroppar

Politikerna säger att alla ska jobba längre för att Sveriges ekonomi ska hålla. Men jag undrar hur de tänker att våra kroppar ska hålla. 

Vi elektriker hade ju gärna jobbat till 67. Våra pensioner hade blivit bättre. I dag får många av oss inte ens ut hälften av lönen. Vi hade också velat njuta av livets efterrätt, snickra på huset, resa och umgås med familjen.

Tyvärr vet vi att risken är stor att våra kroppar inte håller ända fram tills dess. Våra redan pensionerade kollegor kan intyga om detta.

För samtidigt som politikerna höjer pensionsåldern höjs tempot i våra jobb när byggtiderna pressas. En stor del av en elektrikers arbetsdag går åt till slitiga och tuffa arbetsmoment, som att arbeta med armarna ovanför huvudet.

Riskfyllda, slitsamma jobb

Våra arbetsplatser är ofta riskfyllda och våra möjligheter till raster begränsade. Dessutom vill arbetsgivarna att vi ska jobba längre dagar under perioder för att sedan kompenseras med ledighet.

Men vi får ingen övertidsersättning, utan får jobba lite mindre när det passar arbetsgivaren. Skoj att vara ledig på en vardag när alla andra jobbar eller barnen är i skolan? Nej, de flesta av oss skulle hellre få komma hem i rimlig tid varje kväll för kvalitetstid med sin familj. 

Att hinna umgås med familj och vänner, att ha tid att träna och hålla kroppen i form, är sådant våra medlemmar ofta tvingas försaka. Att orka med jobbet blir det enda viktiga. 

Elektrikerna har rådfrågat sina medlemmar

Inför Svenska Elektrikerförbundets kongress 2022 frågade vi vad som var viktigast för våra medlemmar. Arbetstid, arbetsmiljö och pensioner var några av frågorna som hamnade överst på listan.

Beskedet är tydligt, Elektrikerförbundet har medlemmarnas förtroende i att göra allt vi kan för ett mer hållbart arbetsliv. Därför kommer vi att driva frågan om arbetstidsförkortning. För vi vet vilken skillnad det kan göra, för våra medlemmars välmående, men också för känslan att kunna göra sitt jobb bra. 

Svenska politiker har ett ansvar, även arbetarnas verklighet behöver finnas med när framtidens arbetsliv och pensioner diskuteras.

Hållbara jobb – hållbart för alla

Men framför allt riktar jag mig till arbetsgivarna. Låt oss tillsammans se över frågan om arbetstidsförkortning och hur vi bäst implementerar det. Hållbara jobb ger färre olyckor, mindre sjukfrånvaro och större effektivitet.

Detta visar forskningen och de många försök som gjorts. Här finns en win-win-situation som vi bör utforska. Tillsammans kan vi se till att dagens elektriker kan jobba hela yrkesliv, med rikare fritid och färre skador. Att de kan gå i pension utan att ha slitit ut sig.

Jag sträcker ut en hand – vill ni ta den?