I ett läge när många verksamheter står inför enorma rekryteringsbehov och samtidigt stora problem med kompetensförsörjningen så tror arbetsgivarna att lösningen är att försämra kollektivavtalet.

Detta är ett slag i magen på hundratusentals medlemmar som känner att deras arbetssituation går åt helt fel håll.

Försämrat avtal i kombination med den svältkur regeringen utsätter kommuner och regioner för kommer slå stenhårt mot kommunals medlemmar.

Fortsätter vi på inslagen väg kommer alla problem vi redan har förvärras avsevärt.

Underbemanning och nedskärningar

Ohållbara scheman, underbemanning och nedskärningar är bara några av de problem våra medlemmar lever med dagligen.

Hur ska fortsatta försämringar locka in nya medarbetare till vård och omsorg? Hur ska detta locka fler ungdomar att utbilda sig till tex undersköterska eller barnskötare? 

Vad vi ser nu är tacken för när kommunals medlemmar bar välfärden på sina axlar under covid pandemin, applåder och hjältar blev vi kallade. Detta verkar vara sedan länge bortglömt nu. Vad vi behöver är hållbara scheman, rätten till heltid, en hållbar bemanning och en god löneutveckling, detta borde vara en självklarhet år 2024.

Betalar sina egna arbetsskor

Visste du att en stor del av vårdens hjältar än idag 2024 får bekosta sina arbetsskor ur egen plånbok? För de allra flesta är det självklart att arbetsgivaren står för arbetsskor, vilket även borde vara fallet för vårdens hjältar.  

Sveriges kommuner och regioner går med stora underskott, det är inget snack om saken. Det är en politisk prioritering, eller rättare sagt, en icke-prioritering på välfärden.

Men trots att våran motpart historisk har haft det bättre ekonomiskt har vi ändå mötts av så kallade ”nollbud” i avtalsförhandlingarna och försämringar legat på bordet.

Viktigare än någonsin att värva en kollega

Detta visar hur otroligt viktigt det är att vi är organiserade och tillsammans kräver bättre villkor, annars har arbetsgivarna fritt spelrum över våra arbetsvillkor. Det har aldrig varit viktigare än nu att värva en kollega och bygga våran förening starkare.

Det är nu eller aldrig, vi kan inte vika oss och acceptera försämringar för hundratusentals arbetare. 

Strejkvarslet är hundratusentals undersköterskors, barnskötares och lokalvårdares med fleras sätt att säga ifrån att nu räcker det. Vi förtjänar bättre!