Många kommuner och regioner dröjer med att betala ut nya löner efter att det centrala avtalet är klart.

Förra året var avtalet klart den 1 april. Trots det dröjde det i ända till oktober, ett halvår, innan de anställda fick sin nya lön.

”Det är ju våra pengar”

– Vi tyckte att det var väldigt dumt. För det är ändå våra pengar och vi ska ju ha dem, säger Susanne Thåg som är stödassistent på ett LSS-boende i Karlstad.

Till en början sa kommunen att den nya lönen skulle komma först i november, och presenterade det som något positivt.

– De tyckte att det var bra att vi skulle få extrapengar inför jul.

Men Kommunals sektion fick till en överenskommelse om att den skulle betalas i oktober.

– Men en månad mer eller mindre gjorde ingen större skillnad. Jag tycker att vi borde fått pengarna före sommaren, det klarade ju många andra kommuner av.

Vill ha pengarna innan sommaren

Förra årets höga inflation gjorde det extra irriterande att pengarna kom så sent, tycker Susanne Thåg. Då hade de extra slantarna behövts tidigare.

– Det är många som är ensamstående föräldrar till exempel. Då vill man gärna ha sina pengar innan sommaren.

Nu har de sena utbetalningarna alltså blivit en stridsfråga för Kommunal. Ett av de tre kraven är att nya löner ska betalas ut i tid.

– Vissa kommuner och regioner bestämmer redan i början av året att den nya lönen inte kommer att betalas ut förrän i oktober, november. Oavsett när den blir färdig, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Räntefria lån till arbetsgivaren

Hon ser det som att Kommunals medlemmar tvingas långa ut pengar räntefritt till sina arbetsgivare.

Kommunerna å sin sida säger att det beror på att processen drar ut på tiden. Lönerna ska förhandlas med det lokala facket, alla medarbetare ska ha lönesamtal och så vidare.

Men det tycker inte Malin Ragnegård är en godtagbar ursäkt.

– Det är helt absurt att man inte bara får det att funka. Det här har pågått under längre tid och vi uppmärksammade det väldigt mycket förra året, men det har liksom inte hänt någonting. Då kände vi att nu måste vi reglera det här i det centrala avtalet.

Kommunals motpart, Sveriges kommuner och regioner, håller med om att nya löner ska betalas ut i tid.

– Det diskussionen rör är ju snarare hur man bäst uppnår det. Och där har vi olika uppfattningar, säger SKR:s förhandlingschef, Jeanette Hedberg.

Motsätter ni er att reglera frågan i det centrala avtalet?
– Jag får nöja mig med att konstatera att vi har olika uppfattningar om hur frågan ska hanteras.

Är det rimligt att det ska dröja mer än ett halvår?
– Det är olyckligt i de fall det händer. Men det kan finnas olika förklaringar. Ibland kan det till exempel uppstå diskussioner mellan arbetsgivare och de fackliga organisationerna som gör att det drar ut på tiden.

Så det är inte ett sätt för kommunerna att spara pengar?
– Jag har väldigt svårt att se att det skulle vara anledningen, utan det beror nog på andra orsaker, säger Jeanette Hedberg.

Kommunal kräver också bättre ordning i löneprocessen och att alla lönesamtal ska dokumenteras.Varslet handlar även om dygnsvilan, där förbundet vill se enklare regler för undantag.

Lyssna på Arbetets podd Från Golvet