Kommunal och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, samt Sobona har i flera månader förhandlat om ett nytt avtal för omkring 540 000 anställda i kommuner och regioner. Nu står det klart att förhandlingarna har strandat, vilket alltså betyder att de avbrutits. Enligt Kommunal vill SKR försämra avtalet, skriver Kommunalarbetaren.

– Sverige är mitt inne i ett tufft ekonomiskt läge där vi ser att både de ekonomiska förutsättningarna och arbetsmiljön försämras för medlemmarna i Kommunal. Att i ett sådant läge inte kunna vara en pragmatisk förhandlingspart tycker jag är uppseendeväckande, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal, enligt ett pressmeddelande.

Frågan om dygnsvilan inom räddningstjänst och LSS verkar vara en stor stötesten.

– SKR och Sobona har valt att sätta på sig skygglappar och inte se vilka långsiktiga lösningar som behövs. I stället väljer de att äventyra räddningstjänstens livsviktiga funktion i en orolig tid, och det är inget annat än oansvarigt, säger Malin Ragnegård i pressmeddelandet.

Kommunal skriver också att man nu ska utvärdera situationen och återkommer inom kort om vad nästa steg blir.

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Arbetet och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.