Det kan dröja flera månader innan kommuner betalar ut nya löner till sina anställda. Kommunal ser det som att deras medlemmar lånar ut pengar till arbetsgivaren och vill få ordning på löneprocessen.

Förutom att de nya lönerna ska betalas ut direkt vill förbundet att alla lönesamtal ska dokumenteras.

”Du får 12 kronor, grattis!”

– Det kan vara riktig illa. Det finns de som knappt blir informerade om sin nya lön. De får typ en lapp där det står ”du får 12 kronor, grattis. Köp en korv”, säger Erika Hasselvik, sektionsordförande för Kommunal Västerbotten.

Hon framhåller att hennes egen arbetsgivare, Lycksele kommun, inte beter sig så. Där betalas lönerna ut i tid och de har en ganska god relation till arbetsgivaren.

Lycksele är en av kommunerna där Kommunal varslar om blockad. Det innebär att kommunerna inte får anställa nya personer och att alla bara får jobba enligt sitt schema, alltså att heltidsanställda inte får jobba övertid och att de som jobbar deltid inte får jobba mertid.

”Måste sätta hårt mot hårt”

Enligt Erika Hasselvik har det skapat en viss stress hos många medlemmar.

– Våra medlemmar har en tendens att ta på sig chefsuppgifter. Eftersom många jobbar övertid och mertid blir de stressade över hur verksamheten ska fungera om det blir blockad. Jag säger till dem att det är arbetsgivarens ansvar att fixa det, inget de ska ta på sig. Vi måste sätta hårt mot hårt.

Bryter ut den 18 april

Om parterna inte kommer överens innan den 18 april kommer drygt 5 000 Kommunalmedlemmar tas ut i strejk. Det handlar framför allt om kökspersonal, städare och vaktmästare.

Blockaden omfattar fler verksamheter, bland annat äldreomsorg i ett 30-tal kommuner.

– Vi har förhandlat länge med arbetsgivaren och ingenting händer. Då får vi ju tyvärr ta till de här åtgärderna, säger Erika Hasselvik.

Kommunals varsel

Om parterna, Kommunal, SKR och Sobona, inte kommer överens innan 07:00 den 18 april tas drygt 5 000 anställda ut i strejk.

Det handlar bland annat om kökspersonal, vaktmäster, städare och badhuspersonal.

Dessutom inleds en blockad mot nyanställningar, övertid- och mertidsarbete i 27 kommuner. 

I hälften berör blockaden alla verksamheter och i den andra bara äldreomsorgen.

Kommunals krav

  • Det ska vara ordning och reda i lönesättningen – lönesamtal ska dokumenteras.
  • Medlemmarna i Kommunal lånar inte ut sina pengar till arbetsgivaren – nya löner ska ut i tid.
  • Dygnsviloreglerna måste förenklas – besluten ska tas på lokal nivå.