Det är ett omfattande varsel som Vårdförbundet lade under torsdagen. Totalt berörs runt 63 000 medlemmar. Varslet innebär ett stopp för nyanställningar, övertid och mertid (ett slags övertid för deltidsjobbare) för alla Vårdförbundets yrkesgrupper i alla regioner och fyra kommunala bolag, däribland flera sjukhus. 

Varslet träder i kraft den 25 april klockan 16 och gäller tills parterna kommer överens.

Blir det verklighet får alltså ingen sjuksköterska i någon region jobba vare sig övertid eller mertid fram till dess att parterna är eniga. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro påpekar att medlemmarna jobbade runt tre miljoner timmar övertid förra året. 

Kan inte det här varslet få jättestora konsekvenser för vården?

– Vilka konsekvenser får det för vården att våra medlemmar är utarbetade, inte får tillräcklig återhämtning och vila och att de själva måste gå ner i arbetstid, 30 procent av dem, för att orka jobba kvar i ett yrke de älskar?

”Människor dör”

Det är flera saker som Vårdförbundet inte tycker sig ha fått gehör för i förhandlingarna med arbetsgivarna SKR och Sobona. Det handlar bland annat om att kunna få fyra veckors sammanhängande semester på sommaren, om hållbara scheman och om en jämställd löneutveckling.

– Vi har försökt få gehör för våra yrkanden om hållbara, jämställda heltider och en god löneutveckling inom ramen för både avtalsrörelse och medling. Men det bud vi fått från arbetsgivarna räcker inte för att möta utmaningarna i den svenska sjukvården. Människor dör i väntan på vård och medlemmarna i Vårdförbundet får det allt tuffare, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i en kommentar.

”Inte vårt ansvar”

Att en blockad mot övertid och mertid kan få stora konsekvenser för vården ser även Sineva Ribeiro. Men om risken för patienternas säkerhet säger hon så här: 

– Någonstans är det så här: Vi har ett patientsäkerhetsansvar när vi har patienten i mötet. Allt annat ansvar för att befolkningen får en vård är politikens – det är inte vårt. 

Förhandlingar om ett nytt, centralt kollektivavtal har pågått under våren. Nu på slutet har även medling skett. 

Det är stora arbetsplatser som omfattas av varslet, däribland samtliga regioner, S:t Görans sjukhus och Danderys sjukhus. Totalt omfattas runt 63 000 medlemmar. Chefer omfattas inte.

Lyssna på Arbetets podd Från Golvet