– Jag försöker förtränga allt som har hänt. Jag vill inte ens tänka på ordet ”Försäkringskassan”. 

Susanne Holmberg blir märkbart berörd av prata om de senaste årens strider mot myndigheten. 

– Det triggar i gång jättemycket i min kropp. Jag får hjärtklappning och blir genomsvettig. Det gör mig ledsen. 

Många turer i rätten

Striderna har nämligen varit många, sedan dagen då hon kollapsade på jobbet inom barnomsorgen i Linköping 2015. Efter en rad läkarundersökningar – läkarna kom till en början inte underfund med vad hon drabbats av – blev hon diagnostiserad med bland annat utmattningssyndrom. 

– De undersökte allt från skallen till fötterna. Jag var så utbränd att hjärnan hade stängt av delar av kroppen. 

Trots läkarutlåtanden om helt nedsatt arbetsförmåga i alla vanligt förekommande arbeten nekades hon sjukpenning gång på gång, vilket Arbetet rapporterat om tidigare. Till slut fick hon ersättning efter att Förvaltningsrätten och Kammarrätten gett henne rätt.

En närbild av olika dokument.

“Ringde i panik”

Under 2019 började Susanne Holmberg arbetsträna. Hon gick i ett av Arbetsförmedlingens program och säsongsarbetade flera år på halvtid som kyrkogårdsvaktmästare, ett jobb hon sökt själv. Hon fick bra stöd och trivdes. Men så kom nästa bakslag.

I juni 2020 glömde hon lämna in sin aktivitetsrapport i tid till Arbetsförmedlingen.  

– Jag ringde i panik över att jag gjort ett fel. Men Arbetsförmedlingen lugnade mig och sa att jag bara skulle förlora en dags ersättning. Man kan säga att jag betalade för den missen.

Förlorade SGI:n

Drygt ett år senare skulle Susanne Holmberg söka sjukpenning för en ny sjukperiod och i enlighet med myndighetens rutiner kontrollerade Försäkringskassan hennes sjukpenninggrundande inkomst, SGI. De upptäckte Arbetsförmedlingens notering av misstaget och tolkade paragrafen som Arbetsförmedlingen använt sig av som en avstängning från programmet som hon deltog i. 

Försäkringskassan kom till slutsatsen att regelbrottet betyder att Susanne Holmberg inte skyddat sin SGI – vilket innebär att hon inte kan få någon ersättning. Trots att Arbetsförmedlingen skrev till Försäkringskassan och förtydligade att hon inte blivit avstängd från programmet höll de fast vid att paragrafen inte tillåter myndigheten att godkänna hennes SGI. 

– Det känns på något sätt som att man inte är värd något när man förlorar allt för att man missade en rapportering, säger Susanne Holmberg.

Susanne Holmberg i en skogsglänta med sina två hundar.
Susanne Holmberg tar hand om hundarna Ozzie och Disa tre dagar i veckan. ”De hjälper mig att inte tänka på det förflutna utan leva i nuet. De har en läkande effekt. Och att ha sällskap när man är ute och går är väldigt mysigt.”

”Förstår de som ger upp”

För henne, och maken Stefan Holmberg, som under alla år hjälpt henne i hanteringen med Försäkringskassan, är det ofattbart att misstaget, som var en engångsföreteelse, kunde få så stora konsekvenser. Beslutet har överklagats med hjälp av LO-TCO Rättskydd, och ärendet ligger sedan drygt ett år tillbaka hos Kammarrätten.

– Det har kostat oss mycket tid att driva alla dessa ärenden vidare. Och också kostat mycket i rättshjälp. Utan Kommunals stöd i form av förbundsjurister hade detta inte varit möjligt. Det går inte att som vanlig medborgare driva ärenden mot Försäkringskassan. Får vi inte rätt i denna sak då måste vi nå̊ högre upp i Sveriges rättsväsende eller ta till internationell rättshjälp. Så här får det inte gå̊ till, säger Stefan Holmberg.

– Det kräver så mycket arbete, jag vet inte hur jag hade klarat mig om jag hade varit ensamstående. Jag förstår de som ger upp, säger Susanne Holmberg. 

Gick i förtida pension

Förra våren fick hon nog och gick i förtida pension vid 64-årsålder.

– Det var på grund av Försäkringskassan jag gick i pension. Jag hade inget val, jag orkade inte mer. Orkade inte med ett brev till. Jag drev mig själv till sjukdomen. Men Försäkringskassan tog knäcken på mig. Ett sådant motstånd. Och jag som aldrig har varit sjukskriven tidigare och jobbat i så många år. Det är inte rimligt. 

Lyssna på Arbetets podd Från Golvet