2023 var inget roligt år. Tio års löneökningar utraderades av inflationen. Kostnaden för bostadslånen ökade snabbt. Hushållens köpkraft tog en rejäl knäck.

I den miljön genomfördes en avtalsrörelse för nästan hela arbetsmarknaden och löner för 2 miljoner anställda skulle betämmas.

Resultatet blev ett tvåårigt lönemärke med mycket försiktiga löneökningar. Dessutom nästan helt utan konflikter.

Trots att man redan skjutit upp lönerörelsen på grund av pandemin och trots prischockerna i spåren av Rysslands krig i Ukraina så krävde inte svenska löntagare att kompenseras.

De fackliga kraven var löneökningar som man bedömde att ekonomin kunde tåla. Det går med rätta att säga att landets löntagare gjorde en gemensam kraftansträngning för att få ner inflationen.

Är det någon som hört av sig med ett tack?

Nej, vill man höra sådant ska man antagligen äga jättemycket aktier i ett svenskt industriföretag.

Sverigerekord i utdelningar

För när svenska industriarbetare haft det tufft så har de som äger svenska industrier haft det kanon.

I fjol gjorde landets tio största industriföretag nästan 350 miljarder kronor i vinst, vilket även Nordnet och tidningen Proletären rapporterat om. 137 av dessa miljarder planerar man nu att dela ut till sina aktieägare.

Hos lastbilstillverkaren AB Volvo kommer man av allt att döma att slå sverigerekord i aktieutdelningar under våren. Inför bolagsstämman föreslår styrelsen att utdelningen till aktieägarna höjs med 28 procent, till 36 miljarder kronor.

Samtidigt har AB Volvos vd Martin Lundstedt meddelat att man avser att skära ned på personalen. Bland annat ska bemanningsanställda på fabriken utanför Göteborg bort.

På verkstadsföretaget Sandvik vill man höja utdelningen med 600 miljoner kronor – till 6,9 miljarder kronor. Samtidigt har man meddelat att företaget måste skära ner över en miljard i kostnader och 1 100 personer varslas.

Mindre till löner – mer till vinster

Egentligen borde man inte bli förvånad. Trenden är att allt mindre av det producerade värdet går till anställda och allt mer går till vinster. Och det helt oavsett om reallönerna ökar eller minskar.

Men i både pappers- och gruvindustrin sjunker vinsterna på grund av fallande världshandelspriser men storföretag som SCA, Holmen och LKAB är oberörda. Över hela linjen tänker man höja utdelningen – rejält.

Man måste man kunna tala om ett svek från de svenska industriföretagen. Det de sysslar med nu är ett förräderi mot de egna anställda som hållit tillbaka sina lönekrav.

Och det är ett svek mot alla andra löntagare som lyssnat på industriföretagen uppmaningar om sans, balans och logiken i att lönemärket sätts av industrin.