Det tog inte många dagar innan Ulf Kristerssons svikna vårdlöfte fick konsekvenser. Idag kallade regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) och regiondirektör Mikael Borin till presskonferens. 900 personer varslas nu i Region Östergötland, rapporterar Corren.

Anställda inom hälso- och sjukvården ska bort när 1,1 miljard ska sparas in. Läkare och sjuksköterskor blir kvar men undersköterskor och skötare inom psykiatrin är två av de grupper som berörs.

Region Östergötland sägs ha tredje sämst ekonomi i landet. Då personalkostnaderna är den post som ökat allra mest är det där man börjar, sa regiondirektör Mikael Borin i en presskonferens tidigare idag.

Regionstyrelsens ordförande förklarade att situationen är ohållbar, att pengarna helt enkelt är slut. Fokus måste ligga på att bryta kostnadsutvecklingen.

”Inte nödvändigtvis dåligt”

På presskonferensen menar det moderata styrelseöverhuvudet att det så klart är tråkigt men att det inte nödvändigtvis är dåligt. Hon lägger hög tilltro till möjligheten att effektivisera verksamheten. Hur det ska gå till presenteras det inga exempel på.

Regionen har använt de riktade statsbidragen den fått. Den har även höjt skatten och på så sätt fått in runt 850 miljoner kronor extra. Ändå räcker det inte till att behålla personalen.

Ebba Busch uppmaning

Svaret från regeringsföreträdarna är minst sagt arroganta. Senast igår uppmanade Ebba Busch regionerna att ”göra sin hemläxa” och se över sina prioriteringar. Att hennes parti är det som driver ett förstatligande av sjukvården är, med detta i åtanke, det just nu starkaste argumentet emot en sådan ordning.

När 900 personer nu varslas och troligtvis får gå hem från jobbet, inte för att de inte behövs utan för att en budget inte går ihop, så är det Ebba Busch och Ulf Kristersson som får hemläxa. Vårdkrisen och de svältfödda regionerna är ytterst deras ansvar.