Tack vare Medlingsinstitutets årsrapport går det att för första gången räkna ut hur många som inte strejkar i Teslakonflikten. 

Enligt rapporten förlorades 1 936 arbetsdagar i Teslakonflikten förra året. Det motsvarar 44 heltidstjänster – vilket innebär att endast runt en tredjedel av Teslas anställda deltagit i strejken, enligt Dagens Nyheters och Sveriges Radios beräkningar. 

”En besvikelse”

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande, kallar resultatet för ”en besvikelse” i en intervju med Dagens Nyheter

– Det räcker med att en enda medlem vill ha kollektivavtal så är vi skyldiga att hjälpa till med det. Men det är klart att vi aldrig hade gått ut i strejk om vi inte trodde att vi skulle få med oss en majoritet av medlemmarna, säger hon till tidningen.  

Ovanligt med strejkbrytare

Medlingstinstitutet konstaterar i rapporten att det är ovanligt med strejkbrytare på svensk arbetsmarknad. Teslas användning av strejkbrytare bedöms vara en viktig orsak till upptrappningen av konflikten och omfattningen av sympatiåtgärderna.

Strax före jul meddelade IF Metall att man uteslutit medlemmar som brutit mot strejken.