Att jobba trots att en strejk pågår är inte olagligt, men däremot extremt känsligt sett från fackets sida. 

Under onsdagen beslutade IF Metalls förbundsstyrelse att utesluta medlemmar som jobbat på elbilsjättens Teslas verkstäder under strejken. Det rapporterar Dagens Arbete. Hur många medlemmar som inte längre får vara med vill förbundet inte svara på av hänsyn till de enskilda personerna. 

– Vi har tagit beslut om att utesluta ett antal medlemmar som har brutit mot strejken, medlemmar som är anställda av Tesla och som under perioden som konflikten har pågått aktivt brutit strejken. Man har helt enkelt arbetat på som vanligt trots pågående konflikt, säger IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson, till Dagens Arbete.

”För rädda”

Förbundet har, enligt tidningen, kartlagt strejkbrytare sedan mitten av november. Då betonade förbundet att det primära syftet var att få de personerna att vilja delta i kampen för att få kollektivavtal. 

IF Metalls Martin Gunnarsson säger till tidningen att valet för medlemmarna har stått mellan att välja Tesla eller IF Metall. 

– Många tycker att kollektivavtal är bra, och något man vill ha. Men man är helt enkelt för rädd för att själv strejka, säger han. 

Häromdagen valde också IF Metall att anmäla det svenska Teslabolaget TM Sweden för olaglig kameraövervakning, rapporterar Dagens Arbete.

Anledningen är att företaget har kameror på Teslas verkstad i Segeltorp i Stockholm, kameror som riktas direkt mot strejkvakterna vid grindarna till infarten in på området. 

Teslakonflikten på 30 sekunder

IF Metall inledde en strejk på Teslas serviceställen och verkstäder den 27 oktober. Syftet är att få den amerikanska elbilsjätten att teckna kollektivavtal.

Flera fackförbund, främst inom LO, har varslat om sympatiåtgärder för att öka trycket på Tesla. Det handlar om allt från att inte hantera Teslabilar i svenska hamnar till att blockera postutdelning, städning och reparationer av företagets laddstolpar och verkstäder. 

Tesla säger nej till avtal av princip. Företaget har inte kollektivavtal någonstans i världen. 

Fackförbunden Sekos och ST:s sympatiåtgärder har inneburit att post till Tesla blockerats och att företaget inte kunnat få tag i registreringsskyltar till nya bilar. Tesla har därefter stämt svenska staten genom Postnord och Transportstyrelsen och frågan prövas nu rättsligt. Under tiden får inte bolaget hämta ut sina skyltar själva, enligt färska beslut

Därtill har hamn- och transportarbetarfack i de nordiska länderna sympativarslat om stridsåtgärder för att hindra Teslabilar från att nå svensk mark. Först varslade Danmark, sedan Norge och nu senast Finland. Blockaderna började gälla 20 december.

Transport har skjutit upp sin planerade blockad av avfallshanteringen vid elva Teslaverkstäder, efter att arbetsgivarorganisationen kritiserat förbundets varsel för att vara otydligt. Nu börjar sympatiåtgärderna 29 december, om inget kollektivavtal är på plats före det.