2019 besökte jag Moderaternas partistämma. Det gjorde den borgerliga ”debattören” Alice Teodorescu Måwe också. Då var hon nämligen del av den grupp som skulle ta fram Moderaternas nya idéprogram. 

Samma år skrev hon i Aftonbladet att ”för mig är det givet att rösta på Moderaterna i Europaval. Det handlar om trovärdigheten”.

En kort tid efter detta blev hon i stället skattemedelsbetald lobbyist för skolkoncernen Academedia. Hon skulle alltså betald av skattemedel skydda koncernen från skattebetalarnas intressen. 

Redan under den tiden hade SVT svårt att hålla isär rollerna när kom till den tidigare politiske redaktören på Göteborgs-Posten. 

Teodorescu Måwe lyckades inte sällan nästla sig in i Public Service-sammanhang där hon presenterades som fristående borgerlig röst trots att hon alltså var anställd lobbyist. Sedan fick hon, tillsammans med socialdemokraten Daniel Suhonen, ett eget TV-program i SVT. 

Även där har hon fått lansera sig som hyfsat fri högertänkare.

Får använda SVT:s skyltfönster

Parallellt med att Teodorescu Måwe använt SVT som skyltfönster har hon försökt sälja sina tjänster inom så kallad Public Affairs – ett begrepp som, enligt ett antal framstående personer inom PR-branschen jag pratat med, egentligen bara är en förgyllning av den mer skambelagda lobbyistbajskorven. 

Det är alltså samma sak.

Problemet med PA är bristen på transparens. Vi vet inte vilka Teodorescu Måwes kunder är, vi vet inte vems ärenden hon gått. 

Uppenbarligen gjorde inte moderaterna heller det då hon fick ta fram deras idéprogram för framtiden – sett till att hennes egen framtid var att på bara fem år lyckas bli kristdemokratiskt toppnamn.

Att hon ville arbeta med public affairs-kunder angavs bara för någon vecka sedan som skäl till att hon inte längre kunde fortsätta som fristående kolumnist i Dagens Nyheter – det handlade, såklart, om trovärdigheten.

Trots detta – och trots att många genom åren påpekat att Public Service tycks ha glömt nämna i vilken roll Teodorescu Måwe faktiskt medverkar – har SVT tillåtit hennes fortsatta medverkan.

Någon chef på SVT:s samhällsavdelning tycks ha varit beredd att se mellan oerhört många fingrar, tills det helt enkelt inte gick längre.

Sånt är livet i ett land där självaste överbefälhavaren sitter och drömmer om att bli lobbyist med eget konsultbolag.

Senaste avsnittet av Teodorescu – Suhonen sändes i onsdags. Daniel Suhonen vet i nuläget inte om de framtida avsnitten kommer kunna genomföras. Chefen på SVT letar efter ”en annan högerperson”.

Blåst Moderaterna och SVT

Hon har alltså blåst Moderaterna, Daniel Suhonen, SVT och ser ut att vara på väg att blåsa landets konservativa väljare. För de kommer rösta på en kandidat som knappt ens själv vet vilkas ärenden hon går imorgon.

Redaktören för SVT-programmet hävdar på Twitter att vare sig redaktionen eller Alice själv visste om att hon var kristdemokratisk politiker på förstaplats till Europaparlamentsvalet när senaste avsnittet sädes – för två dagar sedan.

Rimligt och framför allt trovärdigt.

Frågan är om Kristdemokraterna kommer tillåta henne att ta fortsatta uppdrag som lobbyist även i Europaparlamentet. I så fall har hon inte bara slagit något sorts rekord i bristande trovärdighet – hon kommer också kunna bli väldigt rik. 

Om någon i det där skamlösa partiet alls orkar bry sig längre.

Jag vet inte riktigt vem det här är pinsammast för. KD, Teodorescu eller SVT.