På själva julafton stoppar Transport all hantering av avfall på alla Teslas verkstäder i Sverige. Det nya sympativarslet kom efter att IF Metall bett om ytterligare stöd i konflikten med Tesla.

– Den här typen av sympatiåtgärder är väldigt ovanliga. Nu tar vi till dem för att försvara tryggheten med kollektivavtal och den svenska arbetsmarknadsmodellen. Tesla kan inte nonchalera normen på svensk arbetsmarknad, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Tommy Wreeth Transport
Tommy Wreeth, Transport.

Transport hotar även arbetsgivare som försöker kringgå blockaden med ”omfattande stridsåtgärder”.

Sedan tidigare har Transport stoppat all lastning och lossning av Teslabilar i Sveriges hamnar.

Teslakonflikten på 30 sekunder

IF Metall inledde en strejk på Teslas serviceställen och verkstäder den 27 oktober. Syftet är att få den amerikanska elbilsjätten att teckna kollektivavtal.

Flera fackförbund, främst inom LO, har varslat om sympatiåtgärder för att öka trycket på Tesla. Det handlar om allt från att inte hantera Teslabilar i svenska hamnar till att blockera postutdelning, städning och reparationer av företagets laddstolpar och verkstäder. 

Tesla säger nej till avtal av princip. Företaget har inte kollektivavtal någonstans i världen. 

I de flesta andra länder regleras minimilöner och villkor dock i lagen. I Sverige sker det i kollektivavtal. 

Kollektivavtal är frivilligt, men facket kan vidta konfliktåtgärder för att tvinga företag att teckna avtal. Det är det som nu sker mot Tesla.

Fackförbunden Sekos och ST:s sympatiåtgärder har inneburit att post till Tesla blockerats och att företaget inte kunnat få tag i registreringsskyltar till nya bilar. Tesla har därefter stämt svenska staten genom Postnord och Transportstyrelsen och frågan prövas nu rättsligt. Under tiden får inte bolaget hämta ut sina skyltar själva, enligt färska beslut

Därtill har hamn- och transportarbetarfack i de nordiska länderna sympativarslat om stridsåtgärder för att hindra Teslabilar från att nå svensk mark. Först varslade Danmark, sedan Norge och nu senast Finland.