Ett obehag inför att hela tiden bli filmad. I ett polisförhör berättar en ukrainsk man om hur hans kvinnliga arbetskamrater kände inför de kameror som chefen satt upp i deras tillfälliga hem – en kontorslokal i Göteborgstrakten.

När de skulle ta sig mellan toaletten och rummet tvingades de täcka sig. Och de hade förbjudits att stänga av kamerorna.

Mannen ska tillsammans med flera andra ukrainska och moldaviska medborgare via ett bolag i Polen ha lockats till Sverige för städjobb, med löften om en timlön på sju euro i timmen, motsvarande 80 kronor.

I dag inleds rättegången där vd:n för städbolaget åtalas för människoexploatering och även brott mot utlänningslagen, då flera städare saknat arbetstillstånd. 

”Orimliga villkor”

Enligt åklagaren ska vd:n ha utnyttjat städarnas beroendeställning till honom och de ska ha vilseletts om sin rätt att vistas här. De har utnyttjats i arbete under ”uppenbart orimliga villkor”. 

Väl i Sverige har städarna, enligt åtalet, fått jobba sex dagar i veckan, ibland från 8 till 21 utan pauser. De har inte fått den utlovade lönen, inte heller den vila och ledighet de haft rätt till.

I polisförhöret beskriver städaren från Ukraina boendet: ”Det var gigantiska ventilationsgrejer där…det blåste från den hela tiden, det var kallt och svårt att sova, det var lyhört, man hörde vad som sade i lokalen bredvid.”

Göteborgs-Posten har granskat ett annat städbolag i Göteborg, som hyrde in städare från bolaget vars vd åtalats. Även ägaren för det andra städbolaget har utretts, men misstankarna avskrevs, enligt Mölndals-Posten. 

Rättegången hålls under fyra dagar och avslutas den 10 oktober.