Hon lyfter av glasögonen, torkar tårarna, drar efter andan och ursäktar sig.

– Jag har hållit inne de här känslorna så länge, rättsprocessen har hållit på så länge. Men jag är så glad nu, att få rättvisa. Jag är helt skakig, säger hon.

Hon kom precis hem från jobbet på Filippinerna, där har hon försökt hålla ihop de senaste timmarna – sedan hon fick beskedet om Göteborg tingsrätts beslut. Att det gifta paret som hon arbetade hos en kort tid i Sverige nu döms för hur de behandlat både henne och en annan barnflicka.

Gick till polisen i pyjamas

Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan hon gick till polisen i Göteborg. Hon hade då lämnat en västsvensk krogprofils hem klädd i pyjamas och tofflor, ett hem där hon trott att hon skulle arbeta som barnflicka i tre år.

Hon hade bara varit där i tio dagar när hon i stället gick till polisen.

Inget blev som hon hade tänkt sig när hon kom till Sverige. Hon beskriver hur hon kände sig pressad att skriva på ett kontrakt som dök upp först när hon var där, som bland annat sa att hon skulle bli skyldig familjen 20 000 kronor om hon stannade i mindre än tre år. 

– Jag skrev på för jag var rädd att de skulle kräva mig på pengar jag inte hade annars. Vi är inte rika, det var därför jag åkte.

Men hon säger att det som skrämde henne mest var att hon inte fick tillbaka sitt pass när hon bad om det. 

– Ägaren ska alltid ha sitt pass.

Tacksam mot polisen

Nu döms kvinnan i familjen hon arbetade hos för människoexploatering av både henne och en annan barnflicka som redan fanns hos familjen sedan flera år. Enligt domen har den barnflickan haft arbetstid dygnet runt och varit kameraövervakad i ett sovrum som hon delat med familjens småbarn. 

Den dömda kvinnans make, en västsvensk krogprofil, döms för medhjälp till människoexploatering. 

Kvinnan får villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst, mannen villkorlig dom och dagsböter. I domen sägs att tingsrätten med viss tvekan valt bort ett tio månader långt fängelsestraff för kvinnan, bland annat av hänsyn till att hon har relativt små barn.

Barnflickan som Arbetet talat med hyllar det stöd hon fick efter att ha anmält paret.

– Polisen i Sverige är den bästa, säger hon.

”Vill gå vidare och glömma”

Enligt domen ska hon få 15 000 kronor i skadestånd, den kvinna som arbetat hos familjen betydligt längre ska få 100 000 av det dömda paret. 

Kvinnan på Filippinerna säger att det viktigaste för henne är att den andra kvinnan får upprättelse.

– Hon hade varit där så länge och jobbat hårt.

Hon vill inte ha sitt namn i tidningen eftersom hon vill lämna historien bakom sig, inte förknippas med den. 

– Jag vill gå vidare och försöka glömma det här. 

Hon säger att hon återkommande drömmer om paret som nu dömts, men hon verkar vara stolt över att ha gått till polisen och hon hoppas att domen ska kunna göra skillnad även för andra.

Domen kommer överklagas

Men än är processen inte klar. Tingsrättsdomen kan överklagas av båda sidor och den dömde mannens advokat Fredrik Ungerfält säger att hans klient kommer att göra det.

– Vi är förvånade över tingsrättens bedömning, säger han. 

De filippinska kvinnornas målsägandebiträde Josefin Wetter menar tvärtom att domen är väntad.

– Det som är glädjande för mina klienter är förstås att de blivit alltigenom trodda i sina berättelser. Nu får de ett kvitto på att man aldrig ska behöva acceptera att behandlas på det här sättet, säger hon.