Som att vara i en bur. Så beskrev en barnflicka sina år hos den västsvenska krogprofilens familj under rättegången i augusti

I september dömdes krogprofilens hustru för människoexploatering av två barnflickor, han själv för medhjälp. Barnflickorna ska ha haft arbetstid dygnet runt veckans alla dagar och ha varit kameraövervakade ända in i sovrummet. 

När Göteborgs tingsrätts dom meddelats talade Arbetet med en av barnflickorna på videosamtal från hemlandet Filippinerna, som hon återvänt till.

– Jag är så glad att få rättvisa. Jag är helt skakig, sa hon med tårarna rinnandes. 

”Tingsrättens bedömning fel”

Men nu ska domen prövas i hovrätten. Båda de dömda har överklagat.

I kvinnans överklagande anges som motivering kort och gott att ”tingsrätten har gjort en felaktig bedömning”. 

I hennes makes överklagande uppges att tingsrätten gjort en oriktig bevisvärdering.

240 timmars samhällstjänst

Tingsrätten slog fast att straffvärdet för kvinnans brott var tio månaders fängelse. Men hon dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst på 240 timmar, bland annat med hänvisning till att hon har relativt små barn.

Hennes man fick villkorlig dom och dagsböter. Enligt domen ska de även betala sammanlagt 115 000 kronor i skadestånd till barnflickorna.

Målet är mycket ovanligt. Sedan lagen om människoexploatering infördes 2018 har endast en arbetsgivare tidigare fällts för exploatering i tvångsarbete eller i arbete med uppenbart orimliga villkor. Det målet gick ända till Högsta Domstolen där en restaurangägare i Norrköping dömdes till villkorlig dom förra året.