En sak tar vi med oss från torsdagens pressträff i riksdagen. Och det är att Fredrik Malm är trygg.

Efter att den liberalpartistiske riksdagsmannen i veckan publicerade en debattartikel där han berättade att lärare inte kommer tvingas polisanmäla papperslösa barn enligt den angiverilag Tidöpartierna vill sjösätta så tog det hus i helvete.

M, KD och SD vill ju verkligen att lärare ska tvingas vara Tidöandans Inoffizieller Mitarbeiter. Ett tag såg det ut som att Malm – skolpolitisk talesperson för L – skulle straffas för sitt snedsteg och portas från pressträffen om angiverilagen.

Men han fick komma ändå och flankerade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M):

– Jag konstaterar att jag är här, och här är här där man är.

Det där är ju svårt att argumentera emot.

SKR kräver undantag från angiverilagen

Vad hade Malm, Malmer Stenergard, KD:s Christian Carlsson och SD:s Ludvig Aspling att säga då?

Att polisen ska få ta fingeravtryck på 14-åringar vid inre utlänningskontroller. Och att alla är oense med L om den smärtsamma saken – alltså om lärare ska tvingas ange papperslösa – men att det ju utreds. Tillsammans med vilka konsekvenser en offentliganställd kan utsättas för om hen inte gör som regeringen vill.

Sedan får vi se. Men Fredrik Malm är, som sagt, trygg med att lärare ska slippa.

Den känslan tycks inte ha smittat av sig. Över hela landet rapporteras om hur arbetsgivare, anställda och fackförbund i den offentliga sektorn gör uppror mot Tidölagets planer. De vill göra sitt jobb – vårda, lära ut, stötta, hjälpa – och inte vara uppgiftslämnare i syfte att göra SD glada.

Arbetsgivarorganisationen SKR kräver att alla yrkesgrupper i alla kommuner och regioner – det vill säga i princip alla berörda – ska undantas från angiverilagen. Allt annat ger försämrad arbetsmiljö och försvårar rekryteringen till välfärdsyrkena, tror, SKR:s ordförande Anders Henriksson.

”I min yrkesroll har jag bara samvete att agera när jag vet att det är för att främja barnets välmående. Så jag tänker inte ange mina elever”, har läraren Maria Wiman skrivit. 9 av 10 lärare håller med.

Hela Sverige i skugga

”Redan i dag finns en skyldighet för Socialnämnden att lämna ut uppgifter om en papperslös personliga förhållanden till Polisen eller Migrationsverket om de begär det och uppgifterna behövs för att utvisa någon. Det räcker så. Att tvinga socialtjänsten att bedriva någon form av undersöknings- och underrättelseverksamhet är djupt oetiskt och kontraproduktivt. Skuggsamhället kommer att växa”, har socionomernas fackförbund SSR varnat.

Precis så är det. Angiverilagen – oavsett hur den utformas – kommer inte leda till ett tryggare Sverige. Den kommer leda till ett samhälle där det offentliga ser på sina anställda som beredvilliga informatörer eller potentiella brottslingar.

Den kommer leda till att människor som behöver vård inte vågar uppsöka läkare.
Den kommer leda till att barn inte vågar gå till skolan.

Så läggs hela Sverige i skugga.

Med detta kan Fredrik Malm också vara helt trygg.