I morse skulle en blockad mot övertid och nyanställningar i taxibranschen ha inletts. Men konflikten har skjutits upp.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal i taxibranschen bröt samman för snart två veckor sedan och facket varslade om både strejk och blockad.

Sedan dess har medlare försökt ena parterna, men nu får de ta paus. Fack och arbetsgivare gör nämligen ett nytt försök på egen hand runt förhandlingsbordet och det är därför blockaden skjuts upp.

– Jag tror att både vi och motparten, efter ett antal sittningar, konstaterade att det möjligen skulle vara konstruktivt med ett nytt försök direkt mellan parterna. Därmed inte sagt att vi just nu är nära en lösning, säger förbundsordförande Tommy Wreeth, till medlemstidningen Transportarbetaren.

Strejkotet kvarstår

Om förhandlingarna inte ger resultat kommer parterna träffa medlarna igen den 31 augusti, enligt den preliminära planen.

Transport har även varslat om strejk på sex olika företag. Det varslet ligger kvar och strejken bryter ut den 4 september. Då kommer också den uppskjutna blockande att träda i kraft om parterna inte har något nytt avtal klart. 

Fack och arbetsgivare är bland annat oense när det gäller löneökningarna och deras fördelning samt fackets krav på två veckors framförhållning när det gäller ändringar i scheman och arbetstider.

– Den här yrkeskåren uppfyller en viktig samhällsfunktion. När som helst på dygnet finns taxiförarna när du är i behov av att resa. De kör även färdtjänst, skolskjuts och bud. Våra medlemmar behöver respektabla villkor, sa Transports ordförande Tommy Wreeth när varslet lades.