På krogen

Välj restauranger som har kollektivavtal. Du hittar dem med Hotell- och restaurangfackets app ”Schysta villkor” eller på hemsidan schystavillkor.se. Appen uppdateras fortlöpande. De som är med där kan också få ett klistermärke att sätta i entrén, så det kan du kolla efter om du inte är uppkopplad. 

På hotell

Appen ”Schysta villkor” visar de hotell som har kollektivavtal. Släng allt skräp i papperskorgen och lägg använda handdukar på handfatet, eller som lägst på toaletten – men inte på golvet. Då slipper städerskan böja sig och plocka upp. Sprid inte ditt bagage på sängen – det försvårar bäddningen.

I mataffären

Av de olika märkningar som finns på matvaror är fairtrade-märkningen den som tydligast tar sikte på de anställdas villkor och rättigheter. Fairtrade arbetar för att jordbruksarbetare och odlare ska få trygg arbetsmiljö, högst 48 timmars arbetsvecka, utbildning och rätt att organisera sig. Bananer, blommor, kaffe, te och vin är varor där dina val kan göra stor skillnad.

På nätet

När du klickar hem varor på nätet brukar du få välja vilket bolag som ska leverera, och på vilket sätt. Transport har en kampanj ”Vem betalar för den fria frakten?” där fraktalternativ med kollektivavtal listas. Företag som erbjuder gratis leverans har i många fall dåliga villkor för sina bud. Leverans till postombud är normalt bättre för miljön än leverans till din dörr.

Hos frisören

Fråga efter frisörlicens, som visar att den som klipper dig är utbildad. Licensen är fackets och branschens initiativ för att få bort oseriösa företag och slå vakt om yrkets status. I en salong som betalar skatt och sociala avgifter bör priset vara minst 600 kronor per timme. En vanlig klipptid på 45 minuter bör då kosta minst 450 kronor.

Taxi

Branschen är en djungel och något enkelt sätt att navigera finns inte. ”Den extremt medvetna konsumenten ringer Transports avdelning på orten och kollar vilka bolag som har kollektivavtal. Men åker man sällan är det kanske mycket begärt”, säger Magnus Falk på Transport. I huvudstaden är Taxi Stockholm ett av få bolag som har avtal. Uber och Bolt har det inte.

Bygga om

Välj företag med kollektivavtal. Du hittar dem på byggnads.se/kollektivavtalskollen, där du söker på företagets namn eller organisationsnummer. Byggnads har en broschyr med fler tips till dig som ska bygga om, som att fråga om företaget har allrisk- och ansvarsförsäkring. Saknar firman F-skattsedel kan du få stå för arbetsgivaravgifter och moms.

Hur är jag en schyst kund i din bransch?

Carl Michael Leijon Städare på Scandic Hotels och regionalt skyddsombud för Hotell- och restaurangfacket

– Bor du själv i ett rum med två sängar, dra gärna den säng du ska sova i lite åt sidan och använd inte den andra sängen, varken för att ligga i eller lägga väskor på. Håll ordning, lägg skräp i papperskorgen. När du lämnar, dra gärna ut täcket och kudden ur sänglinnet, så slipper städerskan ett slitsamt moment. Jag blir glad när jag kommer in ett rum jag ska städa och ser att någon har tänkt på mig.

Annelie Öster, Restaurangprofil med lång erfarenhet, bland annat som lärare på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan:

– Titta efter Visitamärket när du väljer restaurang. Det är en kvalitetsstämpel och betyder att personalen har rimliga villkor. Sedan räcker vanligt folkvett långt. Det är okej att sträcka upp handen lite försynt om du vill få servitörens uppmärksamhet, men inte att knäppa med fingrarna eller vissla. Dricks är en svår fråga. Jag tycker att man ska kunna leva på sin lön. Du behöver inte känna dig dum om du inte dricksar.

Cathrine Lind Förare på ett åkeri som kör för Uber, Bolt och andra aktörer inom app-taxi

– Om du väljer app-taxi, fundera på priset. Är det rimligt att du åker genom hela stan för en hundring? Och tänk på att föraren inte får behålla hela hundralappen. Uber tar 25 procent av det pris du betalar, Bolt 23 procent. Vill du inte utnyttja förarna så välj inte lågprisalternativen, som ”Uber Xsaver” hos Uber och ”Economy@ hos Bolt, utan ta de lite dyrare.