Har alla rätt till friskvårdstimme?

Nej, inte enligt lagen eller centrala kollektivavtal. Det är upp till din arbetsgivare att bestämma om ni ska ha någon friskvårdstid, oftast en timme. Har ni ingen sådan tid? Då kan ni välja att driva det i er fackklubb eller gå ihop några kollegor och lyfta frågan med chefen. Det finns en massa argument att föra fram.

Vad är bra med friskvårdstimme?

Arbetsplatsen får friskare anställda. Därmed minskar företagets kostnader för sjukskrivningar. Motion gör oss piggare. Då blir vi också mer effektiva och nöjda på jobbet. Om de anställda får generösa villkor för friskvård förbättrar det arbetsgivarens rykte och det kan få fler att söka sig till företaget. Bara för att nämna några plus.

Hur mycket kan jag få i friskvårdsbidrag?

Det bestämmer också arbetsgivaren. Men som mest gäller 5 000 kronor per år för att friskvården ska vara skattefri. En del arbetsgivare erbjuder träning i egna gym i stället för friskvårdsbidrag. Det viktiga är att alla anställda får samma villkor. Om företaget inte erbjuder något alls, eller mindre än ni tycker är lämpligt, kan det vara en fråga ni kan driva i fackklubben.

Vad får friskvårdsbidraget användas till?

Enligt Skatteverket får pengarna användas till ”enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Det är också okej att nyttja det för kostrådgivning och rökavvänjning. Men inte för att hyra eller köpa utrustning. Inte heller för medlemsavgifter, diplom eller sjukvård. Arbetsgivaren får dock välja vilka aktiviteter som godkänns, så länge Skatteverkets regler följs. 

Vad gäller om jag skadar mig under friskvårdspasset?

Ibland kan det räknas som arbetsskada och ge rätt till ersättning enligt din kollektivavtalade försäkring, framför allt om träningen sker på arbetstid. Men det avgörs från fall till fall. När till exempel en skatterevisor spelade hockey på sin friskvårdstimme och slog ut en tand räknades det inte som en arbetsskada, bland annat för att revisorer inte behöver ha så god fysik, slog Högsta förvaltningsdomstolen fast 2020. 

Jag hinner aldrig ta ut min friskvårdstimme!

Lyft frågan i fackklubben, om ni har en sådan på jobbet. Eller med chefen. Beror det på att ni har det för stressigt kan du också kontakta skyddsombudet. Du kan inte kräva att få ta ut din friskvårdstimme en viss tid om verksamheten har sin produktionstopp just då, men har ni friskvårdstimme bör din chef kunna hitta en tid som passar en gång i veckan. 

Friskvården har utvidgats

Reglerna för friskvård kom 1 januari 1988. Till en början var bara enklare motion i arbetsgivarens lokaler skattefri. Men dagens regler har sedan vuxit fram genom lagar och domar. 

2,5 timmar i veckan. Så mycket fick anställda på Folktandvården träna på arbetstid. Jämfört med dem som jobbade på som vanligt sjönk sjukskrivningarna. Träningsgruppen mådde bättre och orkade jobba lika mycket, visar en en studie från 2007.

Klasskillnad. År 2016 hade 72 procent av arbetarna och 87 procent av tjänstemännen friskvårdsbidrag från jobbet. Det visade en Sifomätning som Arbetet beställde. 

Enkät: Har ni friskvård?

Claes Söderling
Claes Söderling Brevbärare och huvudskyddsombud på Postnord region väst

– Vi får 3 000 kronor i friskvårdsbidrag per år, det höjdes under pandemin. Det är jättebra att kunna träna, jag går på vattengympa. Brevbärare rör sig mycket, men en del kör bil och chaufförerna och terminalarbetarna har ett väldigt monotont arbete. Tidigare var det mycket pausgympa. Men det behövs eldsjälar som håller i gång det.

Madeleine Willberg
Madeleine Willberg Kran­utbildare på SSAB i Luleå och ledamot i fackliga gruppstyrelsen

– Ja. Vi har en stor friskvårdsanläggning med bland annat gym, en sporthall, en spinningsal, en tennisplan, en bowlinghall samt sju ledarledda gruppträningspass per vecka och även innebandy och badmintonspel. Utöver det får vi ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor per år. Anläggningen ligger nära jobbet så det är lätt att träna före eller efter arbetet. Jag själv älskar att bränna av ett gympass innan arbetsdagen börjar. 

Dick Sandberg Bussförare, arbetsplatsombud och skyddsombud på Luleå Lokaltrafik

– Vi har ett eget gym som nyligen har renoverats. Där finns även en bastu som damer och herrar använder varannan dag. Vi har även ett friskvårdsbidrag som är på 2 000 kronor per år. Och visar vi upp vår tjänstelegitimation får vi gå på de kommunala badhusen och bada utan kostnad när vi vill.