Mannen hade arbetat som polis i tio år när han fick beskedet att han inte fick vara kvar – på grund av sin brors kriminalitet. Eftersom de båda inte klippt kontakten helt såg Polismyndigheten en risk för en lojalitetskonflikt.

Men Polisförbundet tycker inte att skälen är starka nog för en uppsägning. I en stämning som lämnades till Arbetsdomstolen i juli uppger facket bland annat att myndigheten har känt till situationen för länge för att nu ha den som motiv till uppsägning. 

Haft lite kontakt

I stämningen krävs att uppsägningen ogiltigförklaras samt att mannen får ett skadestånd på 180 000 kronor.

Facket uppger att bröderna har haft väldigt sparsam kontakt, men tonar också ned omfattningen på broderns kriminalitet.

Myndigheten ska också ha uppgett att polismannen har involverat sig i ett företag med kriminella kopplingar. Enligt facket är de uppgifterna felaktiga.

Fler liknande fall

Det här är inte första gången Arbetsdomstolen (AD) får bedöma gränsen för vilka relationer en polis kan ha vid sidan om jobbet. Så här blev tre tidigare domar:

  1. Kvinnan miste jobbet hos polisen efter anklagelser om att hon umgåtts med personer kopplade till organiserad kriminalitet i mc-miljö. Men enligt AD var uppgifterna inte styrkta och i november 2022 ogiltigförklarades uppsägningen
  2. Polismannen hade haft kriminellt belastade kompisar och festat hos Bandidos. I januari 2022 slog AD fast att polismyndigheten hade rätt att avskeda honom för att han inte berättat om relationerna.
  3. Kvinnan sades upp då hon inlett en relation med en kriminellt belastad ex-polis. I augusti 2019 slog AD fast att myndighetens beslut var korrekt.