Trots brinnande klimatkris verkar frågan ha svalnat.

Ekonomi, krig och kulturella motsättningar tar upp mycket syre i debatten. Av Miljöpartiets språkrör Märta Stenevis tal i Almedalen att döma så är Miljöpartiet redo att ta fighten i fler kriser än en. 

Klimatkrisen är i full gång, vi kan nå de svenska målen, men regeringen vill inte. Den sociala oron ökar – och till följd även kriminaliteten. Vi har råd att satsa, men det saknas även där politisk vilja och sist men inte minst så hotas demokratin av ojämlikhet.  

En mörk femstegsraket inleder Stenevis tal men hopp finns i form av eldsjälar inom civilsamhället, välfärdsarbetare, mammor och, inte minst, barn och unga. 

Ljus och mörker. Stenevi kastar åhörarna mellan hopp och förtvivlan och konstaterar att sittande regering minsann inte är något att hänga i julgranen.  

Högt tonläge mot högern

I klassisk almedalsk anda gör Miljöpartiet inför sitt tal ett politiskt utspel. De efterfrågar långsiktighet och partiöverskridande samarbete i Sveriges klimatberedskap och föreslår att inrätta en kommitté för ökad klimatberedskap. 

I talet fokuserar hon däremot mycket på politiska skiljelinjer. Det enda högre än tonläget mot den svenska högern är Märta Stenevis självförtroende. 

Men har hon sitt parti i ryggen? Högst oklart. 

Det är nämligen inte bara politiskt utmaningarna som hopar sig. Internt bubblar det rejält inför kommande språkrörsval.

Språkrörsstrid i luften

Per Bolund ställer som tidigare känt inte upp för omval. När MP:s nationella valberedning inleder arbetet med att ersätta Per Bolund öppnar de även upp för nomineringar till posten som kvinnligt språkrör. 

Vad detta innebär och vad valberedningens frikostighet beror på går endast att spekulera kring.

Att allt är uppe i luften kan dock konstateras.

Den gamla vänster/högerkonflikten inom Miljöpartiet lever i allra högsta grad. I alla fall om man ska tro på spekulationerna kring Daniel Helldén (eller ansiktet utåt för MP:s högersväng) som Bolunds ersättare. 

Nu behöver dock MP staka ut en riktning, och hålla sig till den. Världen bokstavligt talat brinner men som rörelse lyckas de varken samla engagemang inomparlamentariskt eller skapa en känsla av brådska som det faktiskt är.  

Förlorargäng styr

En sak har Märta Stenevi rätt om: Det är ett förlorargäng som styr Sverige i dag.

Och kan en rekordsvag svensk borgerlighet få till ett regeringsskifte så kan kanske ett, om än stökigt Miljöparti få till verklig och nödvändig förändring i klimat- och miljöfrågor. 

Den fempunktsraket Stenevi lyfte är bra. Däremot behöver mycket annat falla på plats innan det politiska förändringsarbetet sker på riktigt. 

”Varken hackat eller malet-stilen” kommer inte rädda vare sig Miljöpartiet eller klimatet och förändring kräver stöd.

Märta Stenevi kan inte nöja sig med att ha rätt utan måste nu lägga krut på att få rätt. Om hon lyckas återstår att se.