Statsminister Ulf Kristersson vill låta hoppfull. 

Och det har han goda skäl till. 

Samtidigt som statsministern inledde årets almedalsvecka knarrar det i de moderata leden. 

Det saknas entusiasm, viskas det i partiet. Politiken levereras för långsamt och för otydligt. Inte minst har kvinnorna flytt till Magdalena Andersson. Samma med storstadsborna. 

Bara 26 procent av företagarna röstar på Ulf Kristerssons parti och enligt Aftonbladet är det i stor utsträckning Sverigedemokraterna som Moderaterna läckt företagarna till. 

Just företagare eller näringsliv stod dock inte i centrum för Ulf Kristerssons tal. Utvecklingen på arbetsmarknaden eller arbetslöshet nämndes faktiskt inte över huvud taget. 

Byggbranschen har kollapsat

Å andra sidan är det kanske inte särskilt hoppfullt att nämna hur byggbranschen nära nog kollapsat i inflationen, eller att arbetslösheten bitit sig fast kring sju procent, trots att många, inte minst i välfärden, är i behov av rejält många fler kollegor.  

Kriminalitet och migration fick i vanlig ordning stor plats i talet, men sedan riktade Kristersson in sig på det förebyggande arbetet och sociala insatser mot brottslighet och utsatthet. 

På 100 år tog vi Sverige från ett av Europas fattigaste länder till en välfärdsstat, nu måste vi göra det igen, hette det. 

Vi måste göra som förr, säger Kristersson och efterlyser social ingenjörskonst och en starkare välfärd. Kristersson rent av lovade stora tillskott till välfärden i höstbudgeten. 

Tillskott som alltså saknades i regeringens första budget och som skapat ett stålbad runt om i kommuner och regioner. 

Verkar ha insett samma som Löfven

Men Kristersson verkar ha insett att det som Stefan Löfven kallade det starka samhället faktiskt är a och o också för att minska kriminaliteten och den sociala utsattheten. 

Därför hänvisar han till historien och pratar om vi:et som en gång lyfte landet. 

Men vilket vi, är frågan. 

När Kristersson vill låta hoppfull om framtiden och samhällets möjligheter att stärka människor och gemenskaper låter han nämligen misstänkt lik en socialdemokrat. 

Fattigsverige lyftes av arbetarrörelsen

Välfärdsbygget och politiken som jämnade Fattigsverige med marken kom därifrån. Det var arbetarrörelsens som lyfte sig själva och landet.

Moderaterna försökte hindra utvecklingen med varje fiber i partikroppen. 

Ulf Kristersson riskerar här att hamna i samma sits som Moderaterna gjort när man adopterat Sverigedemokraternas migrationspolitik och retorik mot invandrare. 

Varför välja kopian, när du kan få originalet?