Hur länge kan man ta ledigt från jobbet?

Semesterlagens huvudregel är en rätt till 25 dagars, alltså fem veckors, semester. ­Kollektivavtal kan ge rätt till fler dagar. Om man inte avtalat om något annat ska minst fyra av de fem veckorna vara en sammanhängande ledighet under juni-augusti. Under semestern får anställda sin vanliga lön plus ett semestertillägg. Men för nyanställda kan semestern bli obetald, betalningen bygger på att man jobbat in den tidigare.

Vad händer om man blir sjuk på semestern?

Semestern är till för återhämtning, inte sjukdom. Blir du ändå sjuk har du rätt till sjuklön på samma sätt som när du jobbar, semestern kan du ta ut vid ett senare tillfälle. Men se till att anmäla sjukdomen till arbetsgivaren så snart som möjligt. Du ska också kunna styrka den med intyg om arbetsgivaren begär det.

Hur får man en bra semester?

Sömn- och stressforskaren Göran Kecklund vid Stockholms universitet säger att det finns tre allmängiltiga punkter för att maxa återhämtningen. Till att börja med ska man ha möjlighet att koppla av och varva ned. Men det ska det göras på ett sätt som känns stimulerande och roligt, det ger inget att tvångsvila för att man känner att man borde. Sedan ska man se till att sova ut.

Hur slappnar man av på semestern?

Koppla bort klyschiga bilder av hur semester ska se ut och tänk igenom vad som funkar för att ladda dina batterier – det är väldigt individuellt. Om du kopplar av bäst genom att renovera hemma så gör det. Men ta dig inte vatten över huvudet, om renoveringen är kopplad till en massa måsten blir återhämtningen lidande. Ska renoverandet vara ett sätta att ladda om ska du också kunna överge det för stranden när du känner för det.

Är det bra att sätta gränser?

 ”Återhämtning handlar egentligen om att vara lite hälsosamt egoistisk och sätta sina egna behov i första rummet”, säger stressforskaren Göran Kecklund. Han tycker att man ska börja semestern med att varva ned på sitt sätt och därefter sätta gränser så att släktumgänge och äventyr hamnar på en rolig nivå. ”Om det blir förenat med krav och tidspress kan det bli lika stressigt som på jobbet.”

Är sammanhängande semester bäst?

Beroende på hur man haft det på jobbet behöver det inte ta så lång tid att varva ned. Men Göran Kecklund rekommenderar att man inte styckar upp semestern för mycket, utan tar en lite längre ledighet som hänger ihop. I slutet ska man ha utrymme att bygga upp energi inför arbetshösten. Där­emellan vill man antagligen ha lite tid för en mer aktiv semes­ter, som inte handlar om att varva ned från, eller ladda upp för, jobb.