Du minskar stressen

För de allra flesta är stress en ofrånkomlig del av arbetslivet. Det viktigaste för att hindra att stressen övergår i ohälsa är återhämtning. Återhämtning sker varje natt när du sover och varje helg när du är ledig. Men ofta krävs längre ledighet för att verkligen stressa av helt. Fem veckors semester kan exempelvis råda bot på stressrelaterad rygg- och huvudvärk.   

Din hälsa blir bättre

Det finns gott om forskning som visar att hög arbetsbelastning under lång tid ökar risken för ohälsa. Lyckligtvis finns ett botemedel: Semester. Årligen återkommande ledighet minskar risken för hjärtinfarkt, hjärtsjukdomar och stroke.  

Du lever längre

På samma tema tycks semester kunna förlänga livet. En finländsk långtidsstudie bland 1 222 män i affärsyrken visade att risken för förtida död ökade med 37 procent bland dem som tog ut mindre än tre veckors semester om året.  

Du sover bättre

När inga väckarklockor ringer är det lättare att anpassa sömnen efter dina egna behov. Dessutom kanske du upphör med sömnstörande vanor, som att jobba sent eller kolla mejlen det sista du gör innan du lägger dig? Dessutom sover vi mer. Efter några dagars ledighet snittar vi en timmes extra kvalitetssömn, visar forskning.  

Du blir smartare

Ledighet ökar vår inlärningskapacitet. Enligt forskningen handlar det om att laddade batterier ger mer processorkraft. Men också om att vi bryter våra vanliga rutiner under semestern, vilket innebär att våra hjärnor inte kan ta sig igenom dagen på autopilot. 

Du blir mer produktiv

Studier har visat att arbetstagare som regelbundet tar semester är upp till 40 procent mer effektiva än kollegor som inte har möjlighet att vara lediga. Även arbetsgivaren tjänar alltså på att du tar semester. 

Du ger mer till dina nära

Semestern innebär inte bara att ökat välbefinnande för egen del. Ledigheten innebär också att det finns mer tid och energi att ge till dem som vi bryr oss om. Positiva gemensamma upplevelser – oavsett om det är bergsbestigning eller tv-spelsmaraton – skapar minnen och stärker relationer.