Du hör till de äldre som nyss har beviljats sjukersättning. Hur var det?
– En otrolig lättnad. Handläggaren på Försäkringskassan ringde den 14 februari, och det var den bästa present jag kunde få på Alla hjärtans dag. Att slippa den här stressen att få tag på läkare, ordna sjukintyg, vänta på att sjukskrivningen ska gå igenom… Jag undrar fortfarande om det är sant

Vet du att de nya reglerna för 60-plussare avgjorde i ditt fall?
– Ja, jag fick ersättning från och med 1 september 2022 då de reglerna trädde i kraft, men inte för tiden dessförinnan. Jag gick och längtade till september då jag skulle fylla 60. För min årskull gäller ju de nya reglerna om du är född i oktober 1962 eller tidigare. För mig kom regeländringen jävligt lämpligt.

Reglerna siktar på äldre som har jobbat och blivit slitna och sjuka, hur stämmer det på dig?
– Jag har jobbat i livsmedelsbutik i 37 år. Stått och gått på hårda betonggolv. När jag började på 1980-talet prismärkte vi allt för hand, det var röda lappar som skulle på eller av. Varorna kom på pallar, det var tungt att lasta av de stora tvättmedelspaketen. Jag vet att min artros kommer av jobbet. Fötter, knän, höfter, händer och fingrar, nacke och axlar.

Hur mår du idag?
– Artrosen går inte direkt att rehabilitera sig från, men pressen och hjärntröttheten har släppt. Livet förändras när man vet vad man har i inkomst. Många som träffar mig säger: ”Du är en annan person”. Och ja, det är den rätta ”jag” som finns där. Jag har fått livet åter.

Nya sjukreglerna för äldre i korthet

Sjukpenning: Den som är sjukskriven och 63 år undantas från reglerna att arbetsförmågan ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. I stället ska prövningen gälla jobb hos den egna arbetsgivaren. Undantaget gäller till månaden innan den sjukskrivne fyller 66 år och kan få garantipension. 

Sjukersättning: För personer som är äldre än 60 år och 11 månader ska arbetsförmågan bara prövas mot sådant arbete som personen har erfarenhet av och inte mot hela arbetsmarknaden när man avgör rätten till sjukersättning. För att omfattas av reglerna ska man även ha arbetserfarenhet från den reguljära arbetsmarknaden under de senaste 15 åren.

Källa: Försäkringskassan. Uppgifterna om ålder gäller 2023.