Trädgårdsanläggare

I dag, torsdag 25 maj, kunde strejk ha brutit ut på elva arbetsplatser. Men på onsdagen sa både Kommunal och Gröna arbetsgivare ja till ett medlarbud och konflikten blåstes av innan den börjat. Gröna arbetsgivare beskriver i ett pressmeddelande årets förhandlingar som ”ovanligt besvärliga” och uppger att facket haft en mer ultimativ hållning än vanligt.

Oenigheten har kretsat runt hur årets satsning på lägstalönerna ska beräknas. Facket uppger nu att man har fått igenom höjningar på den nivå som gäller enligt industrins så kallade märke, som sätter normen för andra branscher. Kommunal beskriver det som principiellt viktigt för hela avtalsrörelsen.
Avtalet berör runt 3000 anställda.

Rörmokare

I går, tisdag 24 maj, kunde 1 500 rörmokare ha gått ut i strejk. Men Byggnads och Installatörsföretagen enades i sista stund. Byggnads ville skärpa kontrollen när företag anlitar underentreprenörer, för att hindra att oseriösa bolag tas in. När de varslade om strejk beskrev facket det som att arbetsgivarna varit ovilliga att täcka till kryphål i avtalet.

Arbetsgivarna menade å sin sida att facket ställt ultimatum i stället för att förhandla. Men innan strejken hann börja enades man, med medlares hjälp, om ändrade regler för hur underentreprenörer får anlitas.

Målare

Målarna har stått för den enda strejken hittills. Den 12 maj gick 390 målare på 22 arbetsplatser ut i en strejk som blåstes av när parterna kom överens fem dagar senare. Strejken gällde en konflikt om kompetenskrav som pågått länge mellan Målarna och Måleriföretagen. Tidigare fanns ett särskilt avtal som gjorde det möjligt att anställa personer utan kompetens för enklare målerijobb. Facket tyckte att det missbrukades och sa upp det 2020, men oenigheten om vilka krav som ska gälla har fortsatt.

I det nya avtalet införs dels krav som måste uppfyllas om man inte ska behöva anställas som lärling till att börja med, dels tillsätts en arbetsgrupp som ska jobba vidare med frågan. Avtalet gäller ungefär 13 000 målare.

Tågpersonal

Seko varslade om strejk för 1200 personer från den 11 maj, bland annat utifrån krav om att undvika sena schemaändringar. Men först sköts varslet fram och sedan enades Seko med Tågföretagen innan konflikten brutit ut. Överenskommelsen innehåller bland annat ändrade regler för schemaändringar och avtalet berör runt 10 000 Sekomedlemmar.