Fredagen den 12 maj utbröt avtalsrörelsens första strejk när 390 målare på 22 företag lade ned arbetet. 

Den stora knäckfrågan har handlat om vilken status yrkeskompetens ska ha i kollektivavtalet. Alltså vilken utbildning som ska krävas för att få kalla sig målare. 

Ett utslag i Arbetsdomstolen i fjol öppnade enligt Målarna möjligheten att anställa utan styrkt yrkesutbildning. Facket menade att domen riskerade att sätta lärlingssystemet ur spel och leda till dumpade löner.

Kompetenskraven skärps

I det sista medlarbudet innan strejken föreslogs att frågan skulle hänvisas till en arbetsgrupp, ett förslag som Målarna alltså nobbade. 

I det avtal som nu tecknats har kompetenskraven förtydligats och höjts.

”Överenskommelsen innebär skärpta kompetenskrav för de som inte genomgått någon formell utbildning till målare. De nya kraven innebär bland annat att de som inte har någon formell utbildning till målare skall ha har minst fyra års dokumenterad anställning”, skriver Målarna på sin sajt

Graviditetslön införs

Utöver kompetenskraven innebär avtalet även att graviditetslön införs för de som inte kan arbeta sista tiden av en graviditet samt fortsatt utbyggnad av de extra pensionsavsättningarna.

I övrigt följer uppgörelsen industrins märke – vilket innebär löneökningar med 7,4 procent under en tvåårig avtalsperiod. 

– Trots medling och strejk har vi kunnat återuppta förhandlingarna i positiv anda och lyckats hitta en lösning som båda parter står bakom, säger Camilla Hedström, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen, i ett pressmeddelande.

Sympativarsel dras tillbaka

Att avtalet nu undertecknats innebär att Målarna drar tillbaka samtliga varslade stridsåtgärder. Samtidigt återkallas de sympativarsel som lagts av fackförbunden Byggnads, Elektrikerna och Fastighets.