Permanent överbelastning. Så beskrev skyddsombuden situationen när Arbetsmiljöverket inspekterade Östra sjukhuset i januari.

Arbetet har tidigare skrivit om att myndigheten sedan betonade att anställda ska veta vilka uppgifter de ska, och inte ska, göra när tiden är knapp.

Nu skärps tonen.

I ett färskt beslut från Arbetsmiljöverket krävs sjukhuset på besked om hur undersköterskor, sjukvårdsbiträden, värdar och ekonomibiträden ska prioritera. Dessutom begär man en genomlysning av arbetstidernas påverkan på de anställdas hälsa.

Hot om sexsiffrigt vite

Detta ska vara klart senast sista augusti. Annars kan myndigheten kräva Västra Götalandsregionen på 300 000 kronor i vite. 

När Arbetet skrev om problemen på sjukhuset tidigare i år välkomnade huvudskyddsombudet och undersköterskan Johnny Sundling att Arbetsmiljöverket var på väg att ställa krav. 

Å ena sidan hoppas han slippa ett läge där man verkligen måste använda prioriteringslistor och ta bort arbetsuppgifter. Å andra sidan:

– Vi är för lite personal. Just nu blir prioriteringslistan en lösning på att vi inte bränner ut den personal vi har.

Krisläge blir vardag

Arbetsmiljöverkets inspektör Klas-Åke Sibgård sa till Arbetet i februari att prioriteringsordningar egentligen ska vara till för arbetstoppar, men att man här ser att vardagen kräver det.

Motsvarande situation har lyst igenom i Arbetsmiljöverkets beslut om fler vårdinrättningar, som Arbetet tagit del av.

Man har skrivit om bland annat förlossningen i Malmö att det pressade läget gör att prioriteringsordningar behövs även när det inte råder sådana oförutsägbar arbetstoppar som de egentligen ska vara till för.

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.