Undersköterskor och vårdbiträden på Östra sjukhuset ska veta vilka prioriteringar som gäller när tiden inte räcker. Alltså vilka arbetsuppgifter de ska, och inte ska, göra.

Det meddelar Arbetsmiljöverket, som nu flaggar för att krav kan ställas så att sjukhuset får betala vite om det inte uppfylls.

– Det här är jättejättepositivt, säger huvudskyddsombudet och undersköterskan Johnny Sundling som, tillsammans med andra skyddsombud, vände sig till Arbetsmiljöverket i slutet av förra året.

De efterlyste åtgärder mot en situation med ”extremt tung arbetsbelastning” med övertid, dubbelpass och ohälsa för personalen.

”Nu tar egna kroppen stryk”

Nu förbereder Arbetsmiljöverket krav på att sjukhuset undersöker arbetstidernas hälsoeffekter. Men också på att undersköterskor och vårdbiträden ska veta vad som ska prioriteras när tiden är för knapp.

Finns det något att prioritera bort?
– Ytterst gör det inte det. Vi är för lite personal. Men just nu blir prioriteringslistan en lösning på att vi inte bränner ut den personal vi har, säger Johnny Sundling.

Han välkomnar alltså ett krav från Arbetsmiljöverket, men säger samtidigt:

– Jag hoppas verkligen inte att man kommer i ett läge där man måste ta till prioriteringslistor och ta bort arbetsuppgifter vid hög beläggning. 

Prioriterar ni i praktiken bort saker redan nu?
– Det man gör i stället är att man vänder en tung människa i en säng själv när man ska vara två. Den egna kroppen tar stryk.

”Blivit värre i vården”

Med en tydlig prioriteringsordning kan det bli så att man i stället tar bort uppgifter, vilket kan få konsekvenser för vilken hjälp patienterna får.

Klas-Åke Sibgård är en av de inspektörer på Arbetsmiljöverket som granskat Östra sjukhuset. Han konstaterar att arbetsgivare alltid ska ha en prioriteringsordning att ta fram vid arbetstoppar. Men att man här ser att vardagen också kräver det.

Har det blivit vanligare att man behöver kräva att anställda just i vården ska veta vad som ska prioriteras?
– Det får jag väl bekräfta på något vis, det har blivit värre de senaste åren för de har hård belastning.

Nödlösning blir vardag

Arbetet har tagit del av flera beslut från det senaste året där Arbetsmiljöverket kräver just vårdarbetsgivare på prioriteringar.

Där syns att en lösning som ska finnas till för extrema situationer riskerar att bli en del av vardagen.

I två krav riktade mot en förlossningsavdelning i Malmö och psykiatrin i Trelleborg skriver Arbetsmiljöverket att prioriteringsordningar i princip bara bör användas vid arbetstoppar som inte går att förutsäga.

Men sedan konstateras att läget på avdelningarna gör att en klar prioriteringsordning ändå behövs i väntan på andra åtgärder.