När fler kunder köper kläder på nätet behövs mindre personal i butikerna. Och bemanningen måste anpassas till de tider då kunderna helst shoppar.

Det hävdar klädjätten H&M som nu genomför en större omorganisation i 69 butiker.     

– I princip ingen i butikerna kommer få behålla heltid. Timmarna som erbjuds varierar, men i de värsta fallen har anställda gått från heltid till fem timmar i veckan, säger fackförbundet Handels ordförande Linda Palmetzhofer till Aftonbladet.

– Vi har exempel på folk som som jobbat 30 år i företaget och som tack för det får de nu den här typen av erbjudande.

Enligt Handels berörs en tredjedel av H&M:s butiksanställda i Sverige, alltså runt 1 500 personer. Dessa har nu fått vad H&M kallar ”erbjudanden” om ny tjänstgöringsgrad. 

400 anställda ska bort

I oktober 2022 varslade H&M om att personalstyrkan skulle minska med 400 anställda. Samtidigt hävdade företaget att inga uppsägningar skulle ske. 

Linda Palmetzhofer säger att H&M kallt räknar med att anställda ska tacka nej till erbjudandet och säga upp sig frivilligt.  

– Vi förstod efter ett tag att det var så man räknade med att komma upp i de 400. Det finns ju många som kommer tacka nej. Hur ska man kunna leva på ett kontrakt som ger fem timmar i veckan? Det går ju inte, säger hon till Aftonbladet. 

Linda Palmetzhofer på Handels är kritisk till att H&M vill hyvla
”I de värsta fallen har anställda gått från heltid till fem timmar i veckan”, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer om H&M:s hyvling.

Knappt några heltider kvar på H&M

Lokala förhandlingar pågår runt om i landet. Facket beskriver läget som låst.

– Det handlar både om omplaceringar och hyvlingar och de är inte öppna för att diskutera några motförslag från vår sida, säger ombudsmannen Julie Aobadia på förbundets Stockholmsavdelning till tidningen Handelsnytt. 

Nästan alla anställda erbjuds färre timmar. Knappt någon erbjuds heltid.

Men H&M vill inte bara hyvla i arbetstiden utan även ta bort tjänster som ger högre lön eller tillägg, exempelvis när en säljare har ansvar för kassaredovisning. 

H&M vill inte kommentera hyvling

Sedan lagen om anställningsskydd ändrades i fjol gäller att turordningsregler ska tillämpas när en arbetsgivare vill hyvla. Men när ett företag vill göra om tjänster har facket svårare att sätta emot.   

– Vid omplacering måste inte arbetsgivaren erbjuda någon omställningstid, varken enligt lag eller avtal. Då kan man alltså bli av med lönetillägg för att man hade en tjänst med mer ansvar, samtidigt som man förlorar timmar på kontraktet, säger Julie Aobadia till Handelsnytt.  

H&M vill inte kommentera omorganisationen.

”Det pågår fortfarande förhandlingar och utav respekt för våra butiksmedarbetare kommer vi inte dela med oss av någon ytterligare information om processen,” skriver företaget till SVT.

Detta gäller vid hyvling

Med hyvling menas att en arbetsgivare skär bort timmar i anställdas kontrakt i stället för att säga upp personal vid arbetsbrist.

Hyvling har länge varit ett rött skynke för facket, men 2016 slog Arbetsdomstolen fast att hyvling är lagligt. 

När lagen om anställningsskydd (las) ändrades i fjol infördes dock turordningsregler vid hyvling. Det betyder den som har kortast anställningstid får sin tjänst hyvlad först, alltså ”sist in, först hyvlad.”

Samtidigt infördes en omställningstid månader där den som blivit hyvlad får behålla sin tidigare lön i max tre månader.