Frågan om hur ob-ersättningen ska beräknas har varit en av vårens stora frågorna för korttidpermitterade handelsanställda.

Medan vissa kedjor valt att betala ersättningen beräknat på hur det var tänkt att man skulle jobba innan man blev permitterad, valde andra att hålla inne pengarna till dess att Handels och Svensk Handels uppgörelse om hur ob:et skulle beräknas var klar.

En kedja som valde den senare linjen var H&M. Det har fått konsekvensen att tusentals av klädjättens anställda i Sverige inte fått korrekt lön under framförallt mars och april.

I en artikel i Aftonbladet berättar pseudonymen Johanna, som var korttidspermitterad ner till 40 procent, att hon tack vare det förlorade nära halva lönen under de månaderna. 

– Vi fick aldrig 92,5 procent av lönen, utan gick ju på minimilön. Ungefär halva lönen försvinner utan ob, säger hon till Aftonbladet.

Först fick Johanna beskedet att pengarna skulle komma på junilönen, en uppgift som H&M senare drog tillbaka.

Enligt H&M beror förseningen på att Tillväxtverket dröjde med att godkänna överenskommelsen som Handels och Svensk Handel slöt i mitten av maj. Eftersom att det är Tillväxtverket som samordnar det statliga permitteringstödet krävdes deras tillåtelse.

I stället lovar kedjan nu att betala ut pengarna på julilönen. 

”Tyvärr kom godkännandet från Tillväxtverket för sent för att kunna betala ut ob-ersättningen i junilönen till korttidspermitterade butiksmedarbetare, vilket medför att ob-utbetalningen i stället kommer att göras i juli,” skriver Jeanette Mattsson på H&M:s pressavdelning till Aftonbladet.

Handels tycker dock att H&M kunde varit mer förutseende.

För enskilda individer har det rört sig om mycket pengar, påpekar Jens Lindström, ansvarig ombudsman på Handels. 

– Har man jobbat mycket sena kvällar påverkas man mer än om man arbetar ordinarie tider. Det kan röra sig om allt ifrån några hundralappar till många tusen. Det är sant att Tillväxtverket var sena, men H&M hade inte förberett för detta i sina lönesystem. Det kunde de ha gjort, säger Jens Lindström till Handelsnytt.

Överlag tycker han dock att frågan om ob-ersättning för korttidspermitterade nu börjar lösa sig.

Kedjor som Lindex och KappAhl håller fortfarande på med lönejusteringar, men då främst för enskilda individer som till exempel varit studielediga.

– Nu är vi i stället i det läget att flera kedjor drar tillbaka sina permitteringar. Kommer behovet tillbaka rullar det förhoppningsvis på bättre.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.