Det är inte något välmående parti Muharrem Demirok är vald att leda.

Visst, valresultatet var ett fiasko för C och många av de medlemmar som samlas i Helsingborg den här helgen vet vad de innebär att förlora i kommuner, regioner och riksdagen.

Men Demirok är också frammatchad i en process där folk talar om ”illegitimt” och ”smutsigt spel” och där valberedningens arbete ifrågasatts. Inför stämman har partivänner helt öppet kallat honom en potentiell säkerhetsrisk.

Så agerar inte ett parti som mår bra. Så agerar ett parti som helt självmant tänker väljer sammanbrottet, småsintheten och ränkerna. 

Det finns en del exempel i närhistorien.

Kan bli C:s Håkan Juholt

Jag har tidigare skrivit om att Muharrem Demirok riskerar att bli Centerpartiets svar på Håkan Juholt: vald till ledare av det enkla skälet att alla andra kandidater har för många fiender.

Men det går också att peka på Anna Kinberg Batra, som snabbt fick ta över Moderaterna när Fredrik Reinfeldt efter valet 2014 raskt lämnade politiken.

Medlemmarnas frustration över valförlusten och vilsenheten i ett nytt politiskt läge gjorde att man brakade ihop internt.

Och Kinberg Batra var i praktiken redan desavouerad av moderata pampar ute i landet innan hon hunnit tillträda. 

Ville stoppa partiledarvalet

Mycket tyder på att det är dit C nu är på väg. Inför omröstningen var ett ombud uppe och ville stoppa partiledarvalet.

Ett annat ombud visste inte vad Demirok heter i förnamn. Dessutom lade ungdomsförbundet Cuf och Centerstudenter, som tidigare ställt sig bakom kandidaten Elisabeth Thand Ringqvist, ner sina röster.

Det bådar inte gott för C och det är i sådana fall något Magdalena Andersson bör ha ögonen på.

Muharrem Demiroks installationstal på stämman visar att han av allt att döma en person som S – rent politiskt – kan prata med. Och Centerns vägval politiskt spelar roll för Sverige och för svensk vänster. 

Men de socialdemokratiska drömmarna om ett samarbete med C får inte leda till att Andersson sätter sitt förtroende på spel för att rädda C sig självt. 

Vill centerpartisterna slå ihjäl varandra när giganten Lööf nu gått så får det vara deras ensak.